Zlato priznanje visokotehnološkemu podjetju EKWB

29. 10. 2021

Zlato priznanje visokotehnološkemu podjetju EKWB

Podjetje EKWB je v enaindvajsetem letu projekta Gazela postalo jubilejna dvajseta zlata gazela Slovenije, saj lani izbora najboljših najhitreje rastočih podjetjih zaradi koronskih razmer ni bilo. Za srebrno gazelo je bilo razglašeno podjetje Pišek – Vitli Krpan. Bronasta gazela leta pa je podjetje Marmor Hotavlje.

Podjetniške zgodbe gazel navdihujejo in opogumljajo. To velja tudi za podjetje EKWB – zlato gazelo 2021, ki se je iz zagnanega startupa razvila v visokokonkurenčno mednarodno podjetje. V orbito najboljših ga je vodil preplet znanja, podjetnosti in skupnih vrednot dveh izjemnežev – inženirja Edvarda Königa in ekonomista Matjaža Krča. Ob prejemu priznanja se je ustanovitelj podjetja Edvard König zahvalil, ker so jih prepoznali kot ene od gonilcev razvoja države. »Kaj nas je pripeljalo sem? Preprosto naša strast do inoviranja, do nečesa boljšega, do preizkušanja meja in seveda trdo delo. Predvsem pa ekipa neustrašnih vikingov. Skupaj smo ustvarili nekaj drugačnega – naš EK-način.« Ob tem je izpostavil sodelovanje z Matjažem Krčem, ki je v podjetju prispeval poslovno žilico, medtem ko je sam prispeval po tehnični, inženirski plati. »Z Matjažem sva se že v začetku odločila, da bomo rasli, in današnja nagrada dokazuje, da nam je uspelo.«

Prvi na svetu v vodnem hlajenju računalnikov

Še ne polnoletno podjetje EKWB se ponaša s tržno pozicijo prvega na svetu na področju razvoja in proizvodnje komponent za sisteme vodnega hlajenja zmogljivih računalnikov po meri. Danes šteje več kot dvesto zaposlenih in 99 odstotkov prihodkov ustvari v 139 državah. V letu 2020 je imelo 38,5 milijona evrov prihodkov in 82.364 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je blizu dvakratniku slovenskega povprečja. Podjetje poganja ambicija biti dober razvojni partner industriji polprevodnikov. In ker moraš biti za to dovolj velik, ustvarjeni dobiček dosledno preliva v nadaljnjo rast. Učinkovitost dosegajo z znanjem in sistemi, pri odločanju in rasti, ki je hkrati visoka, a obvladovana, si pomagajo z naprednimi tehnologijami ter poslovno in umetno inteligenco. Ker z misijo delati boljši svet premika meje mogočega in pušča pečat promocije slovenske tehnologije tudi onkraj meja Slovenije, je svet Gazela EKWB izbral za zlato gazelo leta 2021.

Za nagrajence velika spodbuda za nadaljnje delo

Bojan Petan, predsednik uprave časopisne družbe Dnevnik, je v nagovoru na dogodku poudaril, da si zaradi covida razglasitve slovenske gazele, kakršne smo bili vajeni v preteklosti, žal še ne moremo privoščiti. Izrazil je upanje, da si bomo že prihodnje leto lahko spet segli v roke, in nadaljeval, da je projekt Gazela Dnevnikov prispevek k razvoju podjetništva v Sloveniji. »Drage gazele, v čast nam je, da smo z vami že dvajset let,« je zaključil. Predsednik republike Borut Pahor pa je izpostavil, da je za nagrajence to velika spodbuda za njihovo nadaljnje delo, »teh nagrad pa smo bili deležni tudi vsi drugi, ki smo del te skupnosti in potrebujemo dobre prakse«. »Rad bi se vam zahvalil za vaš prispevek k temu, da lahko ob tridesetletnici razglasitve naše države ugotovimo, da imamo precej zdravo gospodarstvo. Ob vseh težavah, ki jih imamo, tudi z zdravstveno krizo zaradi covida, imamo dovolj zdravo ekonomijo, da se nam ni treba bati ekscesnih situacij, kakršnim smo bili priča v času gospodarske krize leta 2008.«

Najbolj temeljit pregled stanja slovenskega podjetništva

Gazela je najbolj temeljit, skrben in metodološko najbolj domišljen pregled stanja slovenskega podjetništva, ki pod žaromete postavlja najbolj odlična hitro rastoča podjetja. Po enoletnem premoru, ko je jubilejni dvajseti izbor slovenske gazele lani zaradi zamujajočih poslovnih izkazov podjetij umanjkal, je bilo na sinočnji jubilejni dvajseti razglasitvi najboljših najhitreje rastočih podjetij še posebno slovesno. Gostje so v Narodni galeriji z zanimanjem spremljali predstavitev vseh šestih nominirancev – letošnjih regijskih gazel v filmu, pospremljeno z izjavami nekaterih zlatih gazel iz minulih let in podpornikov projekta. Poleg treh prvouvrščenih so se za naziv slovenska gazela potegovala še podjetja REM, prvak dolenjsko-posavske regije, doslej že trikrat regijska in srebrna slovenska gazela 2016, Ensol 360, letošnja gazela primorsko-notranjske regije, in MG Rohr, ki je postal gazela podravsko-pomurske regije. Predstavnikom nominiranih podjetij sta priznanja izročila predsednik sveta Gazela Bogomir Strašek in predsednik organizacijskega odbora Gazela Miha Vrbinc.

Vir: Dnevnik d.d.

Nazaj