Zajtrk inženirjev v Tehnološkem parku Ljubljana: 'Tech brainpower' za globalne rešitve

04. 02. 2020

Zajtrk inženirjev v Tehnološkem parku Ljubljana: 'Tech brainpower' za globalne rešitve

V Tehnološkem parku Ljubljana smo na »inženirskem zajtrku« inženirji vrgli na mizo svoje izzive in združili znanja iz najrazličnejših področij. Šlo je za reševanje izzivov v visoko strokovni, ozki in raznoliki skupini vrhunskih inženirjev, ki prihajajo iz globalnih podjetij. Izbrali smo dva izziva in potem navrgli rešitve iz različnih panog. Takšno prakso imata recimo tudi podjetji Tesla in SpaceX, kjer inženirji redno skupaj jedo obroke in si navržejo nemogoče rešitve za nemogoče izzive.

Tokrat smo se v naši skupnosti zbrali inženirji iz podjetij oz. organizacij:

  • RLS – senzorika linearnega in rotacijskega gibanja,
  • EKWB – tekočinsko hlajenje visoko-zmogljivih računalnikov,
  • Cosylab – kontrolni mehanizmi za atomske pospeševalnike,
  • Sensum – računalniški vid za inšpekcijo proizvodnje zdravil,
  • Visionect – nizko-energetski ekrani in elektronski papir,
  • Ektimo – umetna inteligenca in
  • FE – vodilna fakulteta za elektrotehniko v Sloveniji.

Seveda izbranih izzivov in rešitev ne smemo podrobno navajati, ker gre za globalno konkurenčnost teh podjetij, lahko pa povemo, da sta izzive zastavila Dora Domanjko, lanska zmagovalka naziva »Inženirka leta«, ki prihaja iz podjetja RLS, katere izziv je bil (grobo gledano) usmerjen v senzoriko gibanja, in pa Matej Sehur iz EKWB, ki so ga zanimali temperaturni spoji različnih kovin.

Kultura srečanja je tekla po klasičnih TopTech pravilih, ki veljajo v Tehnološkem parku Ljubljana – to pomeni brez kraje kadrov, ob zaupnosti informacij ter ob odprtem sodelovanju.

Rešitve so presenetile tudi nas in so že v fazi nastajanja ter testiranja. Upajmo, da bodo iz njih nastali globalni produkti, ki bodo Ljubljani in Sloveniji nekoč prinašali vrhunska delovna mesta.

 

Nazaj