V Centru noordung vzpostavili nacionalno XR in Web4.0 partnerstvo za razvoj digitalnih kompetenc

27. 09. 2023

V Centru noordung vzpostavili nacionalno XR in Web4.0 partnerstvo za razvoj digitalnih kompetenc

V sklopu projekta Think XR so v torek 26. septembra v Centru Noordung v Vitanju organizirali dogodek na katerem so vzpostavili nacionalno XR in Web4.0 partnerstvo za razvoj digitalnih kompetenc. Ob tej priložnosti se je v Centru Noordung prvič predstavil 3D avatar Hermana Potočnika Noordunga, podprt z umetno inteligenco, ki je zbrane tudi nagovoril, moderiral del dogodka in ob zajključku tudi odgovarjal na vprašanja udeležencev dogodka. Ob tej priložnosti se je tudi zahvalil Luki Slapniku in Žigi Gobcu - mladima strokovnjakoma za umetno inteligenco iz Slovenskih Konjic, ki sta ga razvila pod mentorstvom Aleša Pavca iz Tehnološkega parka Ljubljana.

Direktorica Centra Noordung Neža Pavlič Brečko, je pozdravila udeležence in napovedala, da bo digitalni avatar Hermana Potočnika Noordunga odslej gostoval v centru in odgovarjal na vprašanja obiskovalcev iz področja razvoja vesoljskih tehnologij. V uvodnem delu so direktorica Šolskega centra Slovenske Konjice Zreče, Jasmina Mihelak Zupančič, dr. Jože Guna iz Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Aleš Pevc iz Tehnološkega parka Ljubljana osvetlili aktivnosti projekta Think XR in predstavili najnovejše trende uporabe XR tehnologij v izobraževanju in gospodarstvu.

Strategijo Evropske komisije na področju Web4.0 in digitalnih svetov je predstavila Anja Blaj, predsednica Blockchain Think Thanka Slovenije in politična svetovalka Crypto Initiative Europe.V nadaljevanju je Tadej Slapnik iz podjetja Hashnet predstavil glavne motive za vzpostavitev nacionalnega partnerstva in vsebino memoranduma, ki utemeljuje razloge za njegovo vzpostavitev.  Poudaril je, da je glavni cilj partnerstva skupno oblikovanje nacionalne XR strategije, s katero bodo člani partnerstva združili moči na področju razvoja digitalnih kompetenc v Sloveniji. V razpravi, ki je sledila, so številni sodelujoči izrazili podporo ustanovitvi partnerstva in delili svoje poglede ter ideje za nadaljnje delovanje.

Projekt Think XR, ki je finančno podprt v okviru Norveškega finančnega mehanizma (Program Izobraževanje – krepitev človeških virov) od 1. 7. 2022, predstavlja izjemno priložnost za nadgradnjo digitalnih kompetenc in izobraževanje na področju tehnologij navidezne in razširjene resničnosti (XR). Nosilec projekta je Šolski center Slovenske Konjice-Zreče. V sodelovanju s Tehnološkim parkom Ljubljana, Univerzo v Ljubljani, Fakulteto za elektrotehniko, Univerzo na Primorskem, Fakulteto za management, podjetjem Hashnet d.o.o., Unior Kovaško industrijo d.d. ter našim norveškim partnerjem Norwegian University of Science and Technology (NTNU), smo združili svoje moči in znanje za ustvarjanje prihodnosti, ki temelji na XR tehnologijah.

V okviru projekta Think XR so projektni partenrji vzpostavili multidisciplinarno skupino strokovnjakov, ki sodeluje pri usmerjanju projektnih aktivnosti. Izvedli smo analizo stanja, potreb in trendov v izobraževanju ter gospodarstvu. Ta analiza služi kot podlaga za razvoj novih procesov in programskih modulov za izobraževanje, ki bodo vključevali XR tehnologije. V sklopu projekta Think XR so vzpostavili demonstracijski center XR tehnologij tako v Slovenskih Konjicah kot tudi v Ljubljani, opremljena s sodobno XR tehnologijo. Poleg tega smo oblikovali program XR akademije v obsegu 100 ur, ki omogoča učiteljem in mentorjem pridobivanje potrebnih znanj za poučevanje XR tehnologij. V naslednjih mesecih pripravljajo izvedbo prvih pilotnih izvedb XR vsebin za dijake in študente, ki bodo tako pridobivali nova znanja ob sodobnih XR tehnologijah.

S projektom Think XR povezujejo strokovnjake, izobraževalne ustanove, mentorje, podjetja, organizacije in vodilne strokovnjake na področju tehnologij navidezne in razširjene resničnosti (XR tehnologij) v XR partnerstvo za razvoj digitalnih kompetenc. Projekt Think XR je korak naprej k digitalni prihodnosti, ki bo obogatila našo družbo in gospodarstvo. Projektni parterji se zahvaljujejo se vsem partnerjem in zainteresiranim, ki omogočajo uresničitev tega, s podpisom memoranduma in pristopom k XR partnerstvu.  

Partnerji v projektu Think XR

  • Šolski center Slovenske Konjice-Zreče Tehnološki park Ljubljana d.o.o.
  • Univerza v Ljubljani, Univerza na Primorskem,
  • Fakulteta za elektrotehniko, Fakulteta za management
  • Hashnet d.o.o. Unior Kovaška industrija d.d.
  • Norwegian University of Science and Technology (NTNU)

 

 ---------------------------------

Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.http://www.norwaygrants.si

Projekt Think XR sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 702.596 EUR. Namen projekta je Izobraževanje – krepitev človeških virov s ciljem izboljšanja človeškega kapitala. Ta dokument je nastal s finančno podporo Norveškega finančnega mehanizma. Za vsebino tega dokumenta so odgovorni izključno partnerji projekta Think XR in zanj v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Nosilca programa Izobraževanje – krepitev človeških virov.«

Nazaj