Tehnološki park Ljubljana in njegove člane obiskal predsednik Državnega zbora Republike Avstrije

08. 03. 2019

Tehnološki park Ljubljana in njegove člane obiskal predsednik Državnega zbora Republike Avstrije

Tehnološki park Ljubljana je v sredo, 6. marca 2019 obiskal predsednik Državnega zbora Republike Avstrije mag. Wolfgang Sobotka s številčno delegacijo.

Na pobudo gospodarskega oddelka avstrijskega veleposlaništva Advantage Austria je Tehnološki park Ljubljana obiskal predsednik avstrijskega parlamenta z namenom predstavitve delovanja Parka in nekaj njegovih tehnoloških podjetij.

Avstrija je največji investitor v slovensko gospodarstvo

Gospodarsko sodelovanje zavzema pomembno mesto med državama, saj je Avstrija namreč največji investitor v slovensko gospodarstvo, na drugem mestu glede na število turistov in tretji najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije. Blagovna menjava med državama je v letu 2017 presegla pet milijard evrov. 

Tehnološki park Ljubljana in njegovi člani

Matej Cerar, direktor Tehnološkega parka Ljubljana d.o.o. je predstavil vizijo razvoja Ljubljane v inovativno prestolnico in regije v destinacijo za podjetništvo, v kateri želimo povezati različne akterje inovacijsko-podjetniškega ekosistema: talente, študente in raziskovalce, tehnične fakultete in javne raziskovalne inštitucije, start-upe in srednja ter velika podjetja, investitorje in velika tehnološka podjetja.

Hkrati je predstavil pomen skupnosti, saj je le-ta uspešna kolikor so posamezni člani. Na kratko je predstavil tudi podjetje Epilog s področja avtomatizacije interne logistike, ki je ravno pred nekaj tedni postalo del avstrijske multinacionalke Knapp AG.

Sledil je obisk laboratorijev in predstavitev podjetja Acies Bio, ki deluje na področju raziskav, razvoja in svetovanja za farmacevtsko, prehransko in kemično industrijo. Direktor podjetja, dr. Štefan Fujs, je v kratkem nagovoru predstavil ključna področja delovanja ter izpostavil, da z Avstrijo že sodelujejo v okviru nekaj evropskih projektov, želeli pa bi si poglobiti sodelovanje s podjetji, ki delujejo na področju mikrobne biotehnologije.

Delegacija je obiskala tudi podjetje XLAB, ki se od leta 2001 ukvarja z razvojem inovativnih IT rešitev in ima trenutno 69 zaposlenih. Jure Pompe, direktor in Robert Samsa, vodja prodaje, sta predstavila najpomembnejši produkt ISL Online, ki omogoča podporo na daljavo, ki ga med drugim uporabljajo tudi Deutsche Bahn, Swiss Post, Konica Minolta Europe, Netto Online, Baloise. Podjetje je prisotno na več kontinentih, za širitev v Avstrijo pa iščjo primernega partnerja.

Nazaj