Slovenija omogočila dogodek podnebne konference COP27 v metaversu

18. 11. 2022

Slovenija omogočila dogodek podnebne konference COP27 v metaversu

Slovenija se je na letošnjem podnebnem vrhu Združenih narodov COP27 v Egiptu predstavila z izjemno inovativno rešitvijo MetaCOP27, ki je namenjena hibridni ali virtualni organizaciji dogodkov in napredni predstavitvi podjetij v visokotehnološki metaverse platformi.

Zmanjševanje ogljičnega odtisa v metaversu

MetaCOP27 je virtualni paviljon, ki v obliki digitalne prezentacije v metaverse okolju omogoča učinkovite predstavitve podjetij in organizacij, medsebojno interakcijo posameznikov v realnem času, ustvarjanje podjetniških skupnosti z distribuiranim načinom delovanja. Je plod slovenskega znanja in medsebojnega sodelovanja Tehnološkega parka Ljubljana in partnerskih podjetij, Reeba in Distriverse.

Organizacija dogodkov v metaversu učinkovito zmanjšuje ogljični odtis, zato smo na našo inovacijo še posebej ponosni, predvsem pa je šlo za prvo tovrstno organizacijo v zgodovini. 

Slovenija se zaveda groženj podnebnih sprememb

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je v svojem pozdravnem nagovoru čestital podjetjem, ki so razvila inovativno rešitev MetaCOP27 tako za digitalni, kot tudi za resnični svet za boljše upravljanje s podnebnimi krizami in boljše prilagajanje podnebnim spremembam ter zagotovil, da bo vlada podprla podjetja na poti k rešitvam za hitrejši digitalni in zeleni prehod, kot so pametna mobilnost, učinkovitost materialov, napredne digitalne tehnologije.

MetaCOP27 je pozdravil tudi Matevž Frangež, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo:

Z navdušenjem ugotavljam, da ima Slovenija ponovno pionirsko vlogo pri uvajanju tehnologije metaverse v obliki MetaCOP27, saj na tak način spodbuja tudi druge države, podjetja, nevladne organizacije k iskanju odgovorov na izzive, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Slovenska vlada ima potreben pogum, da lahko izvede to izjemno in ambiciozno spremembo našega gospodarstva in družbe, da bi s tem dosegla cilj za doseganje brezogljične in ogljično nevtralne prihodnosti.

Zaživel bo tudi MetaCOP28

Da bi povezali napredne tehnološke rešitve, s tem pa še dodatno povečali vidnost in prepoznavnost Slovenije pri njeni pionirski vlogi na področju naprednih digitalnih tehnologij, bo platforma MetaCOP28 prilagojena tudi za prihajajoči COP28, ki bo novembra 2023 v Dubaju, tudi v sklopu konceptualne zasnove prihodnjih aktivnosti na slovenskem paviljonu v Dubaj Expo City v Dubaju.

Primer virtualnega dogajanja v MetaCOP27 si lahko ogledate TUKAJ

MetaCOP je bil predstavljen na spremljajočem dogodku na COP27, ki ga je organizirala nevladna organizacija IAAI Glocha, skupaj z Avstrijsko podnebno koalicijo, Tehnološkim parkom Ljubljana in slovenski partnerji, v sodelovanju s Kabinetom predsednika vlade RS, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija.

Nazaj