Prvi študij vzporednih resničnosti (XR) v Sloveniji

13. 02. 2024

Prvi študij vzporednih resničnosti (XR) v Sloveniji

Da bi zadostili naraščajočim potrebam po visoko usposobljenih kadrih, ki bodo lahko sledili izjemno hitremu razvoju virtualnih svetov v povezavi z umetno inteligenco in jih znali tudi ustvarjati, so na Oddelku za fotografijo Fakultete za aplikativne vede - VIST ob podpori Tehnološkega parka Ljubljana razvili novo študijsko smer Vzporedne resničnosti. Študij bodo začeli izvajati že v študijskem letu 2024/25, tako da lahko čez dobra 3 leta pričakujemo prve diplomirane kreatorje in kreatorke vzporednih resničnosti. 

Študij je namenjen vsem, ki želijo ustvarjati digitalno avdiovizualno prihodnost, raziskovati umetno inteligenco, kreirati računalniške igre in druge aplikacije v virtualni (VR), obogateni (AR) in mešani resničnosti (MR) - kar skupaj zajema izraz razširjene resničnosti - angleško extended realities (XR).

prof. dr. Janko Žmitek, dekan VIST: »Študijsko smer Vzporedne resničnosti smo razvili na podlagi evalvacije potreb v različnih gospodarskih panogah in kreativnih industrijah na temeljih obstoječega programa Fotografija 1. st., dodatno pa so nas spodbudili hitro spreminjajoči se trendi in nove tehnologije na trgu.« 

Potreba trga po taki študijski smeri je namreč več kot očitna. Industrije, ki segajo od zabave in iger do izobraževanja in zdravstva, vse bolj uporabljajo tovrstne tehnologije za zagotavljanje naprednih uporabniških izkušenj. Ta premik je ustvaril znatno povpraševanje po strokovnjakih, sposobnih ustvarjati visokokakovostne potopitvene vsebine.

Igor Prošić, vodja Oddelka za fotografijo VIST: »Cilj tega študija je usposobiti kreativne ustvarjalce virtualnih svetov in jim omogočiti številne karierne možnosti kot so “Ustvarjalec XR vsebin”, “XR razvijalec”, “Svetovalec za XR strategije”, … ali pa jih usmeriti na samostojno ustvarjanje umetniških del v virtualnem prostoru, vključno s 3D-modeliranjem in animacijo. Oblikovali in razvijali bodo lahko aplikacije v virtualni, obogateni in mešani resničnosti za različne sektorje (računalniške igre, turizem, zdravstvo, izobraževanje…), usposobljeni pa bodo tudi za delo na področju digitalnih medijev, ustvarjanje potopitvenih izkušenj za zabavno industrijo, izobraževanje, oglaševanje … Diplomanti bodo pridobili strokovni naziv diplomirani kreator vzporednih resničnosti oz. diplomirana kreatorka vzporednih resničnosti (VS).«

Bogat interdisciplinarni predmetnik so razvijali ob podpori Tehnološkega parka Ljubljana in podjetja Multiversum, v predavateljske vrste pa je VIST pritegnil najboljše strokovnjake na referenčnih področjih.

Aleš Pevc, vodja tehnološke pisarne v Tehnološkem parku Ljubljana: »V Tehnološkem parku Ljubljana si že vse od njegove ustanovitve prizadevamo biti svetilnik novih tehnoloških trendov, skupaj z XR skupnostjo Slovenije in kreatorji vzporednih resničnosti, kot sta npr. Marko Cafnik in Martin Kučer pa svetujemo pri kreativnem vpeljevanju inovativnih tehnologij v vsakdanje življenje in delo. V ta namen že nekaj let izvajamo XR in AI delavnice, letos pa bomo to dejavnost nadgradili še s sodelovanjem pri visokošolskem študiju “Vzporedne resničnosti”, ki ni samo odgovor na trenutne tržne zahteve, ampak je tudi proaktivni korak k pripravi nove generacije ustvarjalcev digitalnih avdiovizualnih vsebin prihodnosti.«

Javnostim bo študijska smer “Vzporedne resničnosti” prvič predstavljena na informativnih dnevih v petek 16. in soboto 17. februarja.

Več informacij o študiju in informativnih dnevih najdete tukaj

Dodatne informacije:

Za dodatne informacije se obrnite na kontaktno osebo: Igor Prošić, vodja oddelka za fotografijo, VIST – Fakulteta za aplikativne vede, Litostrojska cesta 44a, Ljubljana preko e-pošte na igor.prosic@vist.si ali na telefonski številki 040 574 203.

Nazaj