Poslanstvo Feelif je pomoč slepim in slabovidnim, da digitalno spregledajo

05. 01. 2022

Poslanstvo Feelif je pomoč slepim in slabovidnim, da digitalno spregledajo

Inovacije in nove tehnologije vsakodnevno spreminjajo naša življenja. Predstavljamo podjetje Feelif, ki razvija in izdeluje informacijske sisteme za slepe in slabovidne. Z vibracijami, zvokom, govornimi povratnimi informacijami in z reliefno taktilno mrežo - ki je edinstvena za naprave Feelif - lahko uporabnik z dotikom na zaslonu prepozna oblike in barve.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2015. Ponujajo digitalne vsebine, dostopne slepim in slabovidnim, ki si želijo veččutno izkušnjo. Več kot 60 % svojega proizvoda izvozijo v tujino (Norveška, USA, Anglija, NEM, Taiwan).

Kako deluje Feelif tehnologija?

Feelif naprava je lahko pametni telefon ali tablica, ki uporablja inovativno tehnologijo, s katero lahko slepi in slabovidni čutijo oblike, slike ali fotografije na zaslonu na dotik. To jim omogoča boljši dostop do digitalnih vsebin. Slepa oz. slabovidna oseba s pomočjo vibracij, zvoka, slike in glasu s prstom drsi po reliefni mreži ter tako sledi določeni obliki na zaslonu. Vibracije sporočajo, kje se vsebina nahaja, zvok smer gibanja, glas poda pomembne podatke, taktilna mreža pa zagotavlja odlično orientacijo na sicer ravnem zaslonu.

Primer več-čutne slike Stare Save - Gornjesavski muzej Jesenice, kjer uporabnik (videč ali slep) lahko doživi zvoke iz preteklosti in pridobi informacije o prikazanih objektih.

Na ekipo Feelif smo naslovili naslednja vprašanja:

Kaj menite, da je vaš največji uspeh?

»Najboljša digitalna inovacija na svetu (Opolnomočenje in Inkluzija).«

Nam zaupate vašo največjo napako?

»Ni ravno napaka, smo pa imeli izredno smolo, da je nastopila Corona ravno v času, ko smo imeli odprtih največ možnosti za napredek.«

Kakšna je vaša vizija?

»Feelif tehnologija in veččutne vsebine bodo prisotne v vseh pomembnejših javnih ustanovah.«

Največ o produktu pa povejo uporabniki sami:

Čebelarska zveza Slovenije, Barbara Dimc, Tajnik ČZS

V sklopu projekta Čebelja pravljica pripoveduje, smo nadgradili čebelarsko učno pot Čebelarske zveze Slovenije pri Čebelarskem centru Slovenije za slepe in slabovidne s pomočjo elektronskih tablic Feelif in razvili inovativen pristop Gostišča pri Čebelici, ki bo s pomočjo elektronske tablice Feelif slepim in slabovidnim omogočil samostojno naročanje hrane in pijače iz ponudbe. Čudovit projekt, ki vključuje v program tudi ranljivejše osebe, ki jim lahko čebelarstvo pokažem na svojevrsten način.

Veseli smo in s ponosom lahko pokažemo ta projekt tako doma, kot v svetu, saj smo lahko zgled mnogim.

Miha Srebrnjak, slep

Moja izkušnja, ko sem si ogledal jedilnik na tablici je bila fenomenalna. Lahko sem si vzel čas in raziskal celoten meni, kar je bilo do zdaj to nemogoče, saj natakarji velikokrat nimajo časa, in nam povedo "na hitro", kaj ponujajo. Tako pa sem lahko povsem samostojno in v miru pregledal celotno ponudbo iz restavracije in oddal naročilo. Take izkušnje do zdaj še nisem doživel, zato vse pohvale za razvoj tega programa. To je zagotovo še en korak, da slepi in slabovidni postanemo še bolj samostojni, saj tudi mi obiskujemo restavracije.

https://www.feelif.com/

 

Nazaj