Maša Kolenko, slovenska podjetnica v Španiji

30. 01. 2020

Maša Kolenko, slovenska podjetnica v Španiji

Maša Kolenko, slovenska podjetnica, je trenutno na Erasmus izmenjavi za mlade podjetnike v Murciji, Španiji. Pomagali smo ji najti gostiteljico v tujini, pri kateri izpopolnjuje svoje veščine. Pogovarjali smo se z Mašo, o njenih izkušnjah v tujini, in njeno gostiteljico Nurio Rojas iz podjetja LST Idiomas.

Maša, kje in kaj ste že slišali o programu Erasmus za mlade podjetnike, preden ste se prijavili?

Na program EYE sem naletela po naključju - moj partner, ki je tudi podjetnik, je za to izvedel na enem od svojih sestankov. Takrat sem tudi sama iskala podobne priložnosti, tako da je bilo čisto naravno, da sem se takoj prijavila.

Kaj je bil glavni razlog, da ste se prijavili na program? Kje ste našli Tehnološki park Ljubljana, ki vam je pomagal najti izkušenega podjetnika, spoznati nov trg in različne načine poslovanja?

Iskala sem nov pogled na poučevanje jezikov, in sicer vključitev mehkih veščin v jezikovne tečaje in treninge. S partnerjem sem se udeležila delavnic v Tehnološkem parku Ljubljana, kjer sva sodelovala v programu Climate-KIC in tam sem naletela na Mojco.

Nuria, in kakšne izkušnje imate z Erasmom kot gostiteljica? Ste iskali nekoga, ki bi prišel v vaše podjetje ali se je to zgodilo spontano?

Iskala sem nekoga, ki bi prišel v moje podjetje.

Ali ste prvič gostili mladega podjetnika?

Ne, že prej smo gostili nekaj mladih podjetnikov.

Kako to, da ste se odločili za Mašo iz Slovenije?

Dobili smo kar nekaj življenjepisov iz različnih držav, za Mašo smo se odločili zaradi njenega profila in izkušenj.

Maša, je bila Španija na seznamu želja držav?

Ne – na seznamu želja so bile Anglija, Irska ali Malta (angleško govoreče države).

Toda Španija ni angleško govoreča država. Kako se je zgodil ta preskok?

Nagovorila me je Sara Martinez, iz španske posredniške organizacije, ki me je obvestila, da se za moj profil zanima podjetje v Murciji. Moja prva izbira države je bila sicer Anglija, toda ker je bilo takrat precej neotovosti zaradi Brexita sem se odločila za varnejšo izbiro.

Je to vaša prva izkušnja z Erasmusom? Kako ste zadovoljni s programom?

Da, to je moja prva izkušnja z Erasmus programom. Zaenkrat sem zadovoljna, čeprav država Španija ni bila moja prva izbira; po drugi strani pa lahko, če ste odprti in iščete priložnosti za učenje, izkušnje pridobite kjerkoli.

Ste zadovoljni s svojim bivanjem v Španiji?

Resnično uživam tukaj - rada spoznavam španske običaje in tradicije, njihov izobraževalni sistem in sistem učenja tujih jezikov ter trenutno vlogo angleščine v državi.

Ali menite, da je ta izkušnja za vas koristna? Kaj ste se do sedaj naučili o programu?

Največja prednost te iskušnje do sedaj, je videti, kako tuje podjetje v istem poslovnem sektorju vodi svoje poslovanje ter kakšne so razlike in podobnosti med državama. Veliko sem se naučila o sebi, tako na osebni kot na poslovni ravni.

Kakšna so vaša priporočila za druge podjetnike?

Sprejmite izmenjavo. Učite se in iščite dodatne priložnosti. Ponudite podjetju, ki vas gosti, dodano vrednost in zagotovite, da znanje pridobljeno pri njih uporabite tudi v vašem podjetju.

In, Nuria, kakšne so po vašem mnenju prednosti za vaše podjetje, če gostite mladega podjetnika iz tujine?

Zelo koristno je gostiti novega podjetnika, ki je poln energije in motiviran, da v naše podjetje prinese inovativne in sveže ideje, nova znanja in veščine; lahko izkoristimo njegov svež pogled na naše podjetje in tudi strokovno znanje, ki ga podjetnik morda ima in ki ga mi ne obvladamo. Ponuja tudi možnosti za prihodnje sodelovanje s partnerjem v tujini.

Ali tudi vi želite na izmenjavo v tujino? Naša Mojca Cvirn vam je na voljo na mojca.cvirn@tp-lj.si.

 

 

Nazaj