Korak v zeleno prihodnost: Circular4.0 v boju za nagrado REGIOSTARS 2023

02. 08. 2023

Korak v zeleno prihodnost: Circular4.0 v boju za nagrado REGIOSTARS 2023

Vznemirljive novice odmevajo v Evropi: Naš projekt Circular4.0 je med 228 projekti postal finalist prestižne nagrade REGIOSTARS 2023, ki jo podeljuje Generalni direktorat za regionalno politiko Evropske komisije že od leta 2008. To ni le nagrada, to je evropska oznaka odličnosti, ki potrjuje vpliv projektov, ki so financirani s sredstvi EU, na razvoj regij v Evropski skupnosti. In mi smo pri tem eni izmed najboljših! 

Projekt Circular4.0 je bil izbran za nagrado v zelo konkurenčni kategoriji ‘konkurenčna in pametna Evropa’ zaradi izjemnega prispevka pri zelenem in digitalnem prehodu, dvojni transformaciji gospodarstva, politik in družbe ter velikega prispevka pri prilagajanju gospodarstva Alpske regije na globalne izzive kot so podnebne spremembe in omejeni viri.

Namen projekta Circular4.0 je bil uvajanje digitalnih tehnologij, ki omogočajo spodbujanje prehoda majhnih in srednje velikih podjetij (MSP) v krožno gospodarstvo v Območju Alp. Projektni partnerji so razvili orodja za uporabo novih tehnologij in presojo krožnosti za ustvarjanje inovativnih poslovnih modelov krožnega gospodarstva, da bi prispevali k bolj trajnostni prihodnosti Območja Alp.

Tehnološki park Ljubljana je bil vodilni partner projekta Circular4.0. Iz Slovenije je bil projektni partner tudi Inštitut Jožef Stefan. Na projektu je sodelovalo petnajst partnerjev iz petih alpskih držav ter triindvajset opatovalcev, rezultati projekta pa imajo velik razvojni učinek tudi v drugih evropskih makroregijah. Vzpostavljeno je bilo izjemno sodelovanje številnih organizacij in posameznikov, ki aktivno delujejo na področju krožnega gospodarstva v Alpski regiji. Oblikovala se je Alpska Circular4.0 skupnost deležnikov na področju krožnega gospodarstva znotraj EUSALP makroregije, ki nadaljuje začrtano smer v skladu z izdelanim Circualr4.0 akcijskim načrtom.

Circular4.0 je usposobil skoraj 300 malih in srednje velikih podjetij (MSP) za prehod v krožno gospodarstvo s pomočjo digitalizacije, inoviranja, preoblikovanja poslovnih modelov in spodbujanja naložb. Projekt je izpostavil pomen digitalizacije in ključno vlogo, ki jo imajo pri prehodu MSP v krožno gospodarstvo tehnologije kot so digitalni dvojčki, internet stvari, blockchain, umetna inteligenca, robotika in 3D print itd. Circular4.0 nabor orodij in usposabljanja, ki so jih izvajali partnerji, so opolnomočili MSP ter jih opremili z znanjem in izkušnjami za njihovo dvojno preobrazbo (t.i. tween transition). Circular4.0 nabor orodij, program usposabljanja kot tudi pregled uspešnih primerov krožne in digitalne preobrazbe s strani MSP je na voljo na spletni strani Circular40.eu – Circular and DMA tools for Circular 40 project.

Od 14. septembra do 14. novembra 2023 lahko glasujete za naš projekt Circular4.0 na platformi nagrada REGIOSTARS preko spletnega naslova https://regiostarsawards.eu.  

Zmagovalci nagrade REGIOSTARS 2023 bodo uradno razglašeni v Ostravi (Češka), 16.11.2023.

Skupaj gradimo bolj trajnostno in inovativno prihodnost v Območju Alp.

 

Projetni Partnerji Circular4.0:

  • Tehnološki park Ljubljana d.o.o., Slovenija (vodilni partner)
  • Technische Hochschule Rosenheim, Nemčija
  • Austria Wirtschaftsservice Gesellschaft GmbH, Avstrija
  • Innovation Salzbourg GmbH, Avstrija
  • Business Upper Austria – OÖ Wirtschaftsagentur GmbH, Avstrija
  • Veneto Innovazione S.p.A., Italija
  • Grand E-nov, Francija
  • Auvergne-Rhône-Alpes Entreprises, Francija
  • Institut Jožef Stefan, Slovenija
  • Fondazione Piemonte Innova, Italija
  • Confindustria Bergamo, Italija
  • Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura di Venezia Rovigo, Italija
  • Trägerverein Umwelttechnologie - Cluster Bayern e.V., Nemčija
  • RISINGSUD - Agencede développement économique de larégion Sud Provence-Alpes-Côt e d’Azur, Francija
  • Bwcon GmbH, Nemčija

 

Nazaj