Kako zdržati in zmagovati? Future 4.0 Meetup v Tehnološkem parku Ljubljana

26. 09. 2019

Kako zdržati in zmagovati?  Future 4.0 Meetup v Tehnološkem parku Ljubljana

Prejšnji teden smo v Tehnološkem parku Ljubljana gostili 3. neformalno druženje skupnosti s področja industrije 4.0, kjer udeleženci spoznavajo dobre prakse in izmenjujejo izkušnje iz različnih področij poslovanja visokotehnoloških podjetij.

Tokrat smo podjetniške veščine osvajali skozi oči vrhunskega športa. Gostili smo žensko čiste mentalne moči, ki je pred osvojitvijo olimpijske medalje pretekla ogromne ovire. Obiskala nas je Petra Majdič, ki trdi, da ti življenje naloži le toliko bolečine, kot je preneseš in da je skrivnost uspeha v tem, da nikoli ne odnehaš. Petri je vsa leta tesno ob strani stal športni psiholog Matej Tušak, ki je spregovoril o psiholoških dejavnikih uspeha. Človek, ki je v ključnih trenutkih skrbel za Petrino vrhunsko psihično pripravljenost, v zadnjem času svoje znanje iz sveta vrhunskega športa uspešno prenaša med podjetnike. »V športu smo se naučili stvari, ki se tičejo tudi poslovnega sveta. Poslovneža determinira podobno razmišljanje, kot športnika,« je prepričan.

Saj dobro vemo, da tako v športu, kot tudi v svetu podjetništva, vlada zakon močnejšega, kajne? Zmaguje tisti, ki je pripravljen stopiti iz cone udobja in konstantno premagovati samega sebe. Ampak - kako?

Šport je kot bojišče – težave se pojavljajo ves čas in podobno je tudi v podjetništvu

Ali ste vedeli, zakaj Slovenci in Američani ne »kiksnejo« na pomembnih tekmah? »Ker je to posledica dolgoročnega dviga športne samozavesti. Želimo, hočemo, zmoremo,« pravi Tušak.

Za 30% uspeha je »kriva« MOTIVACIJA. »Vsako uspešno zgodbo spremlja trud. Jaz sem vrsto let trdo delala in šele leta pozneje prišla do olimpijske medalje. Tudi padci so bili sestavni del moje kariere. Če ne bi imela močne motivacije, ne bi dosegla zastavljenega cilja. Ko vam je težko, se spomnite resničnih zgodb, ki vas bodo motivirale,« je svetovala Petra Majdič.

Poleg ČUSTVENE INTELIGENCE, ODGOVORNOSTI, POGUMA in SAMOZAVESTI, je za uspeh potrebno ZAUPANJE. Slednje je povezano s komunikacijo, integriteto in dobrimi odnosi, zavezanostjo, predanostjo, lojalnostjo in močno prispeva k organizacijski kulturi. »Kultura se ves čas gradi in začne se pravzaprav v zelo majhni skupini,« pove Tušak. Naj bo vodja vzornik svojim zaposlenim: visoko motiviran, intuitiven, sposoben regulacije spretnosti, inteligenten, s sposobnostjo prepričevanja, osebnostno zrelo, dominanten, z visoko toleranco na stres, čustveno stabilen, z visoko razvito čustveno inteligenco. In kako na uspeh vpliva VZTRAJNOST? »V svoji karieri sem dvakrat odstopila. Trener me ni pomiloval, temveč jasno povedal, da je to nespoštovanje same sebe in konkurence. Takoj mi je bilo jasno, da so bili moji odstopi le strah pred neuspehom,« razlaga Majdičeva. Pomislite na vztrajnost slovitega Walta Disneya, ki so ga tekom kariere odpustili zaradi pomanjkanja ustvarjalnih idej ali pa Michaela Jordana, ki so ga v srednji šoli izločili iz košarkarske ekipe!

Do potankosti spoznajte sebe in svojo konkurenco!

Petra Majdič s tem ni imela težav. Odlično je poznala prednosti in slabosti vsake sotekmovalke posebej. »Konkurenca je tista, ki vam bo sporočila, če delate dovolj,« poudarja Majdičeva. Vizualizirajte lastne misli, pa ne negativnih, ampak pozitivne! 60.000 misli nas prešine vsak dan in le 4% je pozitivih. Fokusirajte se nanje!« Ko prejmete novo nalogo, ne otrpnite! Le vi ste tisti, ki se boste odločili, kako boste nadaljevali svojo pot,« pove Majdičeva.

Postavite si visoke in izzivalne cilje!

»V vsakem trenutku moraš vedeti, kaj želiš doseči in postavljanje ciljev omogoča sistematično odločanje o tem, kaj želimo doseči, postavljanje dolgoročnih ciljev pa omogoča dolgotrajno vizijo ter krepi motivacijo,« pravi Tušak. Cilji naj bodo postavljeni po »ključu« S M A R T E R. Naj bodo torej SPECIFIČNI, MERLJIVI, DOSEGLJIVI, USTREZNI, ČASOVNO DOLOČENI, VALVIRANI, ZAPISANI! Ja, prav ste prebrali - če hočemo, da cilji delujejo, jih je potrebno zapisati! »Cilji naj bodo tedenski, polletni in 5-letni in v vsakem trenutku se jih moraš jasno zavedati. Zapišite si jih in jih vsake nekaj časa preberite. To je zaveza do samega sebe. Svet je krut, konkurenca nam ne da dihat,« pravi Petra Majdič, ki v svojem delu opaža, da imajo redki jasno zastavljene cilje in večina si jih ne upa povedati na glas! »Govorite o ciljih in si jih neprestano zvišujte, kajti v vesolju si moraš vedno želeti največjo in najboljšo zvezdo,« je odločna Majdičeva.

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj