Kako je mladi podjetnik Gašper Sovdat zagrabil priložnost v tujini za nadgradnjo svojega podjetja

08. 04. 2022

Kako je mladi podjetnik Gašper Sovdat zagrabil priložnost v tujini za nadgradnjo svojega podjetja

Gašper Sovdat je soustanovitelj in solastnik Agencije 3PR, ki svojo dejavnost digitalnega marketinga gradi od leta 2018. Za program Erasmus za mlade podjetnike je izvedel od prijatelja in se odločil tvegati. Z Gašperjem smo se pogovarjali o njegovi udeležbi na izmenjavi v Dublinu, ki je lahko v navdih zagnanim bodočim mladim podjetnikom, da se tudi sami podajo na nepozabno avanturo. Kot podporna partnerska organizacija programa Erasmus za mlade podjetnike, je ekipa Tehnološkega parka Ljubljana Gašperju nudila podporo pri vseh formalnostih in postopkih.

Gašper, kakšna so bila vaša pričakovanja in želje glede izmenjave v okviru programa Erasmus za mlade podjetnike?

Ko sem se prijavil, so bila moja pričakovanja in želje dobiti vpogled v mednarodno podjetje, ki dela z mednarodnimi strankami. Želel sem se naučiti trženja poslovanja na mednarodnem trgu, kako pridobiti mednarodne stranke in kako komunicirati z njimi. Glavni razlog je bil pridobivanje znanja, ki ga lahko kasneje uporabim v strategiji svoje marketinške agencije.

V zvezi z vzpostavitvijo stika s podjetnikom gostiteljem vedno obstaja tveganje. Kako ste se s tem spopadli in kaj vam je to prineslo?

Moje izkušnje s podjetnikom gostiteljem so odlične. Dobro se razumeva. Najbolj sem navdušen nad projektom, ki ga pripravljava skupaj (spletna trgovina za avtomatsko naročanje kozmetičnih testov). Kar me resnično navdušuje, je to, da bo to prva platforma te vrste in bi lahko bila precej revolucionarna za B2B poslovanje v tej niši. In da je od nas odvisno, ali ga bomo uspeli ustrezno tržiti in dobiti prve kupce.

Ali ste še vedno v stiku s svojim gostiteljskim podjetnikom? Ali nameravate v prihodnosti delati skupne projekte zaradi izmenjave?

Mislim, da bova po koncu programa ohranila močno povezavo in če nam bo šlo zares dobro, bi mogoče lahko prav njegovo podjetje lahko bilo tudi naša prva mednarodna stranka.

Kaj bi svetovali mladim podjetnikom v Sloveniji?

Vsem mladim podjetnikom iz Slovenije bi predlagal, da zagrabijo priložnost in se prijavijo. Ker imamo mi, predvsem podjetniki, vedno veliko načrtov in projektov, je pogosto težko najti čas za vse obveznosti. Ko pa to storiš, spoznaš, da je vse obvladljivo, tudi iz tuje države, in da so nove pridobljene izkušnje neprecenljive.

Kako je Covid-19 vplival na vaš program izmenjave?

Od začetka novih ukrepov delam od doma. Ko gre za delo in pridobivanje ​​izkušenj v sodelovanju pri CE, takšni ukrepi niso velika težava, saj je celotna ekipa včasih delala na daljavo in takšen posel na ta način deluje popolnoma gladko. Namesto upada povpraševanja se je le-to povečalo, tako da je dela veliko. Česar ne bomo mogli izpeljati, so sejmi, ki smo se jih nameravali udeležiti. Eden od mojih ciljev je namreč bil tudi, da se učim, kako tržiti svoje podjetje na mednarodnih specializiranih sejmih.

  

Kljub pandemiji COVID-19 je ekipa Tehnološkega parka Ljubljana poskrbela za varnost Gašperjeve izmenjave in ga podpirala z vsemi potrebnimi sredstvi in ukrepi.

Gašper je na dobri poti, da poveča svojo dejavnost digitalnega marketinga. Naredil je prvi korak proti mednarodnim trgom. Kaj pa vi? Razmišljate o lastni ideji ali bi želeli razširiti svoje obstoječe poslovanje?

Kontaktirajte nas, da vam poiščemo primernega mentorja, ki bo z vami lahko delil svoje življenjske izkušnje. Če ste po drugi strani izkušen podjetnik, ki želi navezati nove mednarodne stike ali poslovne partnerje, ali preprosto mentorirati tiste, ki jih zanima poslovanje, vas vabimo, da se pridružite skupini. Verjamemo, da lahko skupaj pomagamo slovenskemu podjetniškemu okolju izkoristiti vsako možno priložnost.

Kontaktirajte nas po elektronski pošti na erasmus@tp-lj.si ali po telefonu +386 31 342 221.

---------

Erasmus za mlade podjetnike je program izmenjave v EU, ki združuje nove in izkušene podjetnike ter podpira idejo vzajemnega učenja. To je priložnost za nove podjetnike, da najdejo hiter in učinkovit način za uresničitev lastne ideje ali prispevajo k uspešnemu razvoju že obstoječega podjetja. Medtem pa izmenjava ponuja nov navdih in prinaša drugačne poglede izkušenim podjetnikom.

Tehnološki park Ljubljana že 9 let sodeluje v programu Erasmus za mlade podjetnike v Sloveniji. V tem času smo podprli številne izmenjave. Ena zadnjih izmenjav, ki smo jo podprli, je bil mladi kandidat iz Slovenije, ki je odpotoval v Dublin na Irskem, da bi izboljšal svojo poslovno strategijo s podporo izkušenega podjetnika.

Nazaj