Kako DIH HealthWise skrbi za slovensko digitalno zdravje?

23. 11. 2023

Kako DIH HealthWise skrbi za slovensko digitalno zdravje?

Rebeka Žerovnik, vodja digitalnega inovacijskega stičišča v Tehnološkem parku Ljubljana, je za revijo Računalniške novice spregovorila o digitalnem zdravju.

Kako bi povzeli odgovornosti in naloge digitalnega inovacijskega stičišča (DIH) HealthWise? Kaj vse nudite slovenskim MSP-jem, zagonskim podjetjem in inovatorjem?

Digitalno inovacijsko stičišče HealthWise je naslednik skupnosti Healthday, ki smo jo leta 2014 ustanovili Tehnološki park Ljubljana in podjetja Better, MESI in Xlab, z namenom da povežemo industrijske predstavnike s področja digitalnega zdravja in okrepimo sodelovanje, izmenjavo praks in izboljšamo pogoje za inoviranje in implementacijo naprednih rešitev na področju zdravja.

Skozi shemo DIH-ov smo za MSP podjetja oblikovali storitve na štirih področjih: izobraževanja in grajenje kompetenc, grajenje skupnosti in povezovanja med deležniki, pomoč pri iskanju financiranja ter testno okolje za nove produkte. Podjetja se običajno najavijo na kratek spoznavni sestanek, potem pa skupaj ugotovimo na katerih področjih jim lahko pomagamo in jih vključimo v našo tehnološko skupnost.

Poudarek na zdravju je vse večji. Od kje izvira ta nova revitalizacija zdravja, ne samo v Sloveniji, ampak tudi drugod po svetu? Je pandemija glavni razlog za prioritiziranje zdravja? Morda umetna inteligenca ali enostavnejši dostop do nekaterih vsakdanjih medicinskih in fitnes pripomočkov?

Pandemija je vsekakor pospešila preobrazbo zdravstvenega sektorja globalno s poudarkom na preventivnem zdravju in inovacij v sami oskrbi. Tehnološki napredek, zlasti v generativni umetni inteligenci (AI), pa je prinesel orodja za spremljanje lastnega zdravja in telemedicino v vsakdanjo uporabo, s čimer je izboljšal dostop do zdravstvenih informacij in storitev. Zaradi pandemije smo bili primorani čez noč preiti na zdravstvene posvete na daljavo in aplikacije, kot je zVem, so postale standard za vsakega pacienta. Ni bilo druge izbire, zato je bil prehod hiter. AI vsekakor pomaga reševati izzive, kot so visoki stroški, pomanjkanje kadra in izgorelost, z avtomatizacijo procesov in zmanjševanjem obremenitev delovne sile. Pandemija je pokazala, kako krhki so trenutni zdravstveni sistemi, zato države zdaj veliko več vlagajo v sistemske prenove ter razvoj in implementacijo tehnologij, da se bomo lažje soočali s prihajajočimi krizami.

Katere tehnološke rešitve in platforme razvijate ali podpirate, da bi izboljšali zdravstvene storitve in pripomočke? Kako DIH HealthWise spodbuja sodelovanje med različnimi deležniki v zdravstvenem sektorju?

Tehnološki park nima razvojnega oddelka in sami ne razvijamo novih rešitev, jih pa podjetja v naši skupnosti. Med perspektivnimi startupi sta vsekakor kAIber d.o.o., ki z metodami AI izboljšuje kvaliteto procesa zajema diagnostičnih posnetkov oz. mamogramov in Centrum Cognitio d.o.o., ki razvija vsestransko platformo za psihoterapevte – TINA.

Sodelovanje med ključnimi akterji spodbujamo z direktnim vzpostavljanjem povezav med klinikami, raziskovalci in tehnološkimi inovatorji. S široko paleto izobraževalnih programov dvigujemo digitalno pismenost vseh deležnikov, kar je ključno za učinkovito implementacijo in upravljanje novih tehnologij. Trenutno gradimo tudi sistem za pilotiranje in testiranje inovacij, kjer bomo lahko v varnem in nadzorovanem okolju preverili njihovo učinkovitost in izvedljivost, preden jih uvedemo v širšo uporabo. In nenazadnje, s povezovanjem inovatorjev z investitorji in drugimi finančnimi viri odpiramo vrata novim investicijam, ki so potrebna za hitrejši razvoj in uvajanje prelomnih zdravstvenih rešitev.

Kako bi ocenili stanje slovenskega zdravstva? Kako je delo DIH-a pripomoglo k izboljšanju stanja ali razvoj inovacij na področju zdravja? Katere so glavne ovire za uvedbo digitalnih rešitev v zdravstvu in kako se z njimi spopadate?

Slovenski zdravstveni sistem se kljub glasnim kritikam lahko pohvali z dobrimi praksami, s katerimi se lahko kosamo na globalni ravni. So pa nedvomno prisotne tudi potrebe po reformah in modernizaciji, s katero se sooča trenutno ministrstvo.

Naš DIH vsekakor ni namenjen transformaciji celotnega zdravstvenega sistema, ampak se osredotoča na podporo podjetjem in razvoj inovacij. Želimo si, da DIH deluje kot katalizator, ki podjetjem omogoča, da svoje inovativne rešitve razvijejo, preizkusijo in kasneje certificirajo ter jih učinkovito lansirajo na trg. Pred leti smo igrali ključno vlogo pri oblikovanju smernic za vpeljavo digitalnih rešitev v zdravstveni sistem.

Z vsebinsko podporo pomagamo start-up podjetjem razumeti regulativo zdravstvenih pripomočkov, zasebnost in varnost zdravstvenih podatkov ter strategije za trženje in prodajo v zdravstvenem sektorju. Specifike zdravstvenega ekosistema, ki jih klasični inkubatorji in vsebinska podpora ne pokrivajo.

Kar se tiče ovir pri uvajanju digitalnih rešitev, skupaj s podjetji se srečujemo predvsem z regulativnimi izzivi, zaščito podatkov in potrebo po digitalni pismenosti med končnimi uporabniki. V DIH-u se z ovirami spopadamo proaktivno – s tesnim sodelovanjem z regulatornimi organi, izobraževanjem zdravstvenih delavcev in bolnikov ter zagotavljanjem tehnične in strokovne podpore inovatorjem.

Kateri so vaši ključni projekti na področju digitalnega zdravja? Kje lahko opazimo vpliv že izpeljanih projektov? Kako ozaveščate javnost o pomenu digitalnega zdravstva in njegovih prednostih?

Naše ključne projekte na področju digitalnega zdravja odlikuje raznolikost. Med vidnejše spada URBANTECH, ki je združil 80 evropskih podjetij v iskanju inovativnih rešitev za zelene tehnologije in pametna mesta, vključno z zdravstvenim sektorjem, kjer so s finančno podporo razvijali prototipe in izvajali pilotske projekte.

Projekt S Telemedicino naprej! smo izpeljali v sodelovanju z Zdravniško zbornico, kjer smo preko izobraževalnih serij okrepili kompetence zdravstvenih delavcev v telemedicini. Prav tako smo prispevali k vzpostavitvi delovne skupine, ki je pripravila Usmeritve za uvedbo na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave v Sloveniji.

Vpliv našega dela je viden tudi pri posameznih podjetjih, kjer smo jim pomagali pri certificiranju medicinskih pripomočkov, uspešnih prijavah na EU razpise in vzpostavitvi ključnih partnerstev med industrijo in zdravstvenimi ustanovami.

Kako lahko posamezniki ali organizacije sodelujejo z DIH HealthWise?

Za učinkovito sodelovanje z nami spodbujamo posameznike in organizacije, da se aktivno vključijo v naše dogodke. Zato vabimo zainteresirane, da se nam pridružite na mednarodni konferenci Digital Health 2024, 6. februarja v Ljubljani. Dogodek združuje vodilne zdravstvene strokovnjake, inovativne podjetnike in predane raziskovalce, da skupaj raziskujemo najnovejše tehnološke trende in iščemo rešitve za izboljšanje integracije digitalnega zdravja.

Dan prej organiziramo tudi Show of Innovation,  kjer boste lahko spoznali čisto sveže inovacije s področja zdravstvene tehnologije. Trenutno gradimo tudi novo platformo, ki bo predvidoma decembra postala vir za aktualne informacije, orodja in priložnosti za podjetja. Naj izpostavimo trenutno aktualen projekt DIGI-SI, kjer lahko podjetja koristijo brezplačne izobraževalne vsebine in strokovno pomoč pri digitalizaciji svojih procesov ali izboljšavi produktov.

Kakšne programe ali vire ponujate za spodbujanje digitalnega zdravja?

Naš katalog storitev in dejavnosti je razdeljen v štiri sklope:

  • Testiranje pred investicijo: S partnerji omogočamo eksperimentiranje z novimi digitalnimi tehnologijami – programsko in strojno opremo (npr. umetna inteligenca, visokozmogljivo računalništvo, kibernetska varnost, blockchain …).
  • Spretnosti in veščine: Organiziramo izobraževanja in usposabljanja za dvig digitalnih in poslovnih kompetenc.
  • Podpora pri iskanju naložb in financiranju: Redno predstavljamo aktualne finančne sheme za razvoj in implementacijo, individualno pripravljamo podjetja na investicijo (z nepovratnimi sredstvi ali zasebnimi sredstvi).
  • Inovacijski ekosistem z organizacijo priložnosti za mreženje, mednarodno sodelovanje in izboljševanje sektorskih verig vrednosti.

Se pa aktivnosti spreminjajo tudi glede na aktualne EU projekte, v katerih sodelujemo z drugimi tehnološkimi parki in raziskovalnimi centri.

Kako vidite prihodnost digitalnega zdravstva in biotehnologije v Sloveniji in kakšno vlogo bo pri tem imel DIH HealthWise?

Napredek v tehnologiji in znanosti bo omogočil prehod na bolj personalizirano, učinkovito in dostopno zdravstveno oskrbo. S tehnološkimi preboji, kot so umetna inteligenca, napredna analitika podatkov in personalizirana medicina, bo Slovenija lahko izboljšala kakovost življenja svojih državljanov ter postala zgled implementacije digitalnih zdravstvenih rešitev.

DIH HealthWise bo še naprej deloval kot katalizator za inovacije in njihovo integracijo. Naša nevtralna pozicija nam omogoča, da združujemo znanstvenike, podjetnike, zdravstvene ustanove in ustvarjalce politik, spodbujamo medsektorsko sodelovanje in pomagamo premostiti vrzeli med razvojem in uporabo. Z bolj poudarjenim razvojem mednarodnih partnerstev pa bomo našim podjetjem zagotovili podporo pri internacionalizaciji in jim pomagali pri vstopu na nove trge.

Intervju je bil objavljen v reviji Računalniške novice. Preberite si ga lahko tudi TUKAJ.

Nazaj