Imamo slovenski startup leta 2021 – Zmagovalec je Bird Buddy!

22. 06. 2021

Imamo slovenski startup leta 2021 – Zmagovalec je Bird Buddy!

Že štirinajsto leto po vrsti je bila podeljena nagrada Slovenski start:up leta, ki si jo lahko prisluži  le slovensko inovativno startup podjetje s potencialom rasti na globalnih trgih. To leto je strokovno komisijo prepričala ekipa Bird Buddy.

Bird Buddy je pametna ptičja krmilnica, lepega sodobnega dizajna, z vgrajeno majhno videokamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja. S pomočjo umetne inteligence lahko prepozna več kot 1.000 vrst ptic. Fotografije pernatega obiskovalca preko aplikacije posreduje uporabniku, hkrati pa vključuje številne koristne nasvete in informacije o ptici.

Po vsej verjetnosti za Bird Buddy ob zmagi niste slišali prvič. V začetku leta so preko Kickstarter kompanije v mesecu dni zbrali 4,2 milijona evrov. Tako niso uspeli prepričati le ozke skupine ljubiteljev in raziskovalcev ptic ampak tudi širšo javnost. Z nagrado Slovenski start:up leta pa so sedaj prepričali še podjetniško skupnost z dovršenim poslovnim načrtom in velikim potencialom za širjenje na globalni trg.

Pametne naprave so že del našega vsakdana, v ekipi Bird Buddy pa so želeli poskrbeti tudi za igrifikacijo vrta. "Dom danes mora biti vse bolj pameten, mi pa smo si rekli, da mora biti tudi zabaven," je dejal Žiga Vrtačič, ki je poleg Francija Zidarja, ustanovitelj podjetja.

Le kdo iz med nas si ne bi želel na svojem vrtu imeti pametno ptičjo krmilnico Bird Buddy? Pticam ne pomagate samo tako, da jih hranite. V zbirko podatkov o selitvah in populacijah ptic lahko prispevate tudi izjemno pomembne informacije, ki bodo strokovnjakom pomagale, da jih bolje razumejo in zaščitijo.

Nazaj