Fitnes tehnologije - aplikacija za pametnejšo vadbo Smart4Fit

24. 05. 2022

Fitnes tehnologije - aplikacija za pametnejšo vadbo Smart4Fit

V okviru projekta HealthyFitness smo v Tehnološkem parku Ljubljana predstavili pomen gibanja za zdrav način življenja ter predstavili novo aplikacijo Smart4Fit, ki trenerjem omogoča načrtovanje pametnejših vadb na podlagi analize zbranih podatkov med vadbo.

Nacionalni program športne vzgoje

Na dogodku je prof. dr. Gregor Jurak iz Fakultete za šport predstavil nacionalni program SLoFit, ki v obliki spletne aplikacije predstavlja nadradnja športno-vzgojnega kartona. Gre tako za diagnostično kot izobraževalno orodje na področju spremljanja telesne zmogljivosti otrok in mladostnikov. Uporabljajo pa ga lahko starši v sodelovanju z izobraževalnimi institucijami.

Ker je Slovenija edina v Evropi s tovrstnim sistemom, je bila narejena poenostavljena različica FitBack, ki jo sedaj uporabljajo širom Evrope. 

Smart4Fit - pametna analiza podatkov vadbe

Dr. Nenad Stojanović iz podjetja Nissantech je predstavil sistem Smart4Fit, ki lahko bistveno izboljša načrtovanje treningov in vadb na podlagi analize podatkov.

Poudaril je, da je za trenerje in vadeče pomembno zbrati vse relevantne informacije o treningu in jih potem tudi primerno analizirati. Sami podatki o številu ponovitev, kalorijah, času, razdaljah in podobno ne pomenijo prav veliko, če meritev ne izvajaš konsistentno in jih potem med sabo tudi ne primerjaš.

Ravno povezovanje podatkov nam lahko omogoča, da razumemo celotno širšo sliko treninga in ocenimo realno stanje vadečega.

Sistem Smart4Fit omogoča spremljanje meritev skozi celoten trening, saj po mnenju dr. Stojanovića začetne, končne in povprečne vrednosti meritev ne zadostujejo. V kolikor so v treningih prevelika nihanja, lahko s pomočjo analize zbranih podatkov trener ugotovi, kje je težava in zakaj treningi vadečega niso konsistentni.

Sistem je primeren za vse vrste športnih vadb, možno je spremljati tudi posameznike na skupinskih treningih in si tako pridobiti oceno vadbe celotne skupine.

Meritve podatkov se izvjajo s pomočjo senzorjev, ki se lahko namestijo na kateri koli del telesa glede na vrsto športa in podatke, ki jih želimo pridobiti. 

Kot je še dodal dr. Stojanović: "Prihodnost fitnes industrije je izjemna, odvisno je samo, katero pot boste ubrali."

Za več informacij glede inovativne aplikacije pišite na elektronski naslov matic.poropatic@tp-lj.si oziroma se obrnite neposredno na proizvajalca: https://smart4.fit/.

Projekt HealthyFitness je financiran s strani Evropske unije v sklopu programa DIH4CPS. Tehnološki park Ljubljana je partner projekta.

 

         

 

Nazaj