Digitalni merilec SAVVY EKG za zgodnje odkrivanje srčnih aritmij

27. 09. 2019

Digitalni merilec SAVVY EKG za zgodnje odkrivanje srčnih aritmij

Ko je podjetje Saving d.o.o. stopilo v sodelovanje z Institutom Jožef Stefan (IJS), da bi prevzeli komercializacijo inovativnega EKG merilca, so podjetniki predvidevali, da imajo pred sabo relativno enostavno pot. Navsezadnje je produkt vrhunskih strokovnjakov reševal resno zdravstveno težavo. Motnje srčnega ritma povzročajo možgansko kap, trenutna metoda diagnosticiranja pa je 24-urno snemanje EKG ali t.i. Holter. Meritve Holter opravljajo kardiologi v specialističnih ambulantah, kar pomeni, da od trenutka, ko posameznik zazna težave, do trenutka, da pride do kardiologa po napotitvi osebnega zdravnika, mine kar nekaj časa. Poleg tega se lahko zgodi, da tudi 24-urna meritev ne zazna motnje v ritmu srčne aktivnosti. SAVVY EKG je priročen merilec namenjen kontinuiranemu večdnevnemu merjenju in zato ponuja odkrivanje motenj ritma tudi pri tistih, ki bi jih preiskava Holter spregledala. 

Kot spozna marsikdo v zdravstvu, je tudi ekipa podjetja Saving spoznala, da njihove tehnološke rešitve ne bo kupil vsak bolnik s težavami srčnega ritma. Zato so namesto, da bi nagovarjali neposredno bolnike, začeli sodelovati s primarnimi zdravniki. Ti lahko s SAVVY EKG-jem natančneje in uspešneje diagnosticirajo, kdo izmed bolnikov mora do kardiologa. Cilj ekipe SAVVY EKG je, pravi svetovalec za strateški razvoj in trženje Marino M. Samardžija, da bi delež ljudi, ki za možgansko kapjo zbolijo zaradi neprepoznanih motenj srčnega ritma, znižali pod 3%.

SAVVY EKG je nastal v sodelovanju z raziskovalci z Instituta Jožef Stefan. Kako je prišlo do partnerstva?

Raziskovalci na institutu so zasnovali inovativen EKG merilec, ki je enostaven za uporabo, vodoodporen in nosljiv, s čimer prinaša številne prednosti pri natančnosti merjenja, obenem pa je enostaven za uporabnika. Ker na Institutu Jožef Stefan niso želeli, da bi ta inovacija ostala v laboratoriju, so začeli iskati partnerja v gospodarstvu. Mi smo prevzeli prenos rešitve v realni svet. Tako je nastal SAVVY EKG, katerega lastnik je podjetje Saving, med drugim tudi ustanovitelj Medicinskega centra Mirje, katerega ekipa je na področju kardiologije uvedla že več tehnik za zdravljenje kardiovaskularnih bolezni. Prepoznali smo obojestranski interes in začeli sodelovanje.

Vsako podjetje je lahko hvaležno za eminentne strokovnjake iz instituta. Kakšno je danes sodelovanje med Savingom in institutom?

S pogodbenim razmerjem smo prevzeli pravice intelektualne lastnine, institut pa še naprej skrbi za razvoj produkta. Bili smo eden zadnjih večjih investitorjev v izdelek z instituta v zadnjih letih.

Leta 2017 so razvojna ekipa IJS, Saving in L-tek je za SAVVY EKG prejela Puharjevo priznanje za pomembne dosežke na področju medicinske opreme.

Priznanje je bilo namenjeno prepoznanju uspešnega prenosa raziskovalne ideje v praktično uporabo in na trg. Velikokrat raziskovalni projekti ostanejo v laboratorijih, SAVVY EKG pa ima danes že pomemben pozitiven učinek na bolnike z aritmijami srca in potencialno neprepoznano atrijsko fibrilacijo.

Kje vse ste prisotni?

Trenutno rešitev uporablja več kot deset slovenskih zdravstvenih domov v Sloveniji. Ker je produkt na voljo tudi potrošnikom, imamo posamezne kupce iz tujine, kjer s prodamo večino naših EKG-jev.

Atrijska fibrilacija se pojavlja pri starejših bolnikih, ki so navadno manj ozaveščeni glede zadnjih novosti na tehnološkem področju. Kako informacija o SAVVY EKG-ju pride do vaših tarčnih kupcev?

Za to vprašanje se moramo ustaviti pri poslovnem modelu podjetja. Sprva smo predvidevali, da če bomo imeli rešitev za težavo, s katero se ljudje srečujejo, bodo ljudje produkt kupili. Trenutna diagnostika srčnih aritmij je problematična, saj aritmije nimajo stalnega ciklusa, in lahko torej na pregledu pri zdravniku ostanejo skrite. Vendar samo to, da rešitev za to težavo obstaja, še ni dovolj, da bi zaskrbljeni posamezniki kupili produkt. Začeli smo sodelovati s primarnimi zdravniki, ki imajo interes izboljšati presejanje bolnikov z motnjami srčnega ritma. SAVVY EKG je vodoodporna nosljiva naprava, ki jo bolniki lahko odnesejo domov, cel teden beležijo vzorce srčnega ritma in dobijo natančnejšo sliko, kot jo omogoča kratek pregled pri zdravniku ali 24-urno merjenje pri kardiologu, ko do njega končno pridejo. Rezultat s SAVVY EKG-jem da zdravniku jasnejšo sliko o tem, ali je bolnika treba napotiti h kardiologu.

Je torej merilec strošek zdravstvenega doma? Ali je SAVVY EKG že opredeljen kot meritev, ki jo krije zdravstveno zavarovanje?

Merilec je res strošek zdravstvenih domov, vendar pa lahko meritve z njim dobijo poravnane skozi obstoječe plačne modele zdravstvene zavarovalnice. Za plačilo uporabljajo postavko srednji poseg, z zaračunavanjem katerega si zdravniki pokrijejo stroške SAVVY EKG-ja in izvajanje preiskave z njim.

 Lani je podjetje Apple na trg lansiralo pametno uro z EKG merilcem, z isto željo, da bi pri več bolnikih odkrili atrijsko fibrilacijo. Ali ni to resna konkurenca? Apple je tudi že opravil klinično študijo na 400 tisoč uporabnikih.

Detekcija motenj srčnega ritma predstavlja velik izziv za vse zdravstvene sisteme na svetu tako po pomebnosti, velikosti vloženega kapitala in tehnološki zahtevnosti. Vstop Appla v ta segment to samo potrjuje. Vendar samo ime podjetja še ni garancija, da je izdelek primeren za uporabo in tu Apple čaka še veliko dela. Glede na kapital, s katerim razpolagajo, pa menim, da bodo ustrezno rešitev kupili.

Nova Applova ura za nas ne predstavlja konkurence, saj ima za enkrat še več pomanjkljivosti. Eden ključnih problemov je, da še vedno beleži preveč lažno pozitivnih rezultatov, kar zbuja nenaklonjenost med medicinsko stroko. Poleg tega je rezultatov, ki pridejo do zdravnika, preveč, da bi jih zdravnik lahko enostavno analiziral. Čeprav SAVVY EKG lahko kupi kdorkoli prek naše spletne strani, pa ga zaradi sodelovanja z zdravstvenimi domovi na koncu dobiva ožji segment bolnikov, ki meritev dejansko potrebujejo.

Kateri so vaši izzivi pri rasti?

Trenutno je naš največji izziv pridobiti kapital za zaključitev izvedenega razvoja. V širitvi uporabe SAVVY ENG v segmentu družinske medicine pa največji problem predstavljajo omejena sredstva za nadaljnjo investicijo. Zato spreminjamo poslovni model v sistem najema SAVVY EKG-ja namesto enkratne investicije. Za detekcijo atrijske fibrilacije, ki jo odkrivamo  s SAVVY EKG-jem je nedvomno potreben sistemski ukrep, torej odločitev skrbnika zdravstvene blagajne, 30% možganskih kapi je neznanega izvora, od katerih jih je vsaj 20% posledica atrijske fibrilacije, obravnava pa zdravstveni sistem letno stane 20 milijonov evrov. Naš izziv in vizija obenem je, da bi delež kriptogenih možganskih kapi zmanjšali na 2 do 3 odstotke.

Vizija ekipe SAVVY EKG-ja je, da bi Slovenija postala prva država, katere prebivalci nimajo neodkritih motenj srčnega ritma. Kako napredujete proti temu cilju?

Trenutno smo prisotni v več kot desetih zdravstvenih domovih, med njimi tudi v največjem - Zdravstvenim domom Ljubljana, ki je produkt testiral že v pilotni fazi. Dosegamo štiri, za zdravnike pomembne kriterije: izvajanje storitve jih stane manj, kot jo dobijo plačano prek zavarovanja, rešitev je cenovno sprejemljiva, odčitavanje rezultatov meritev je enostavno in možno med bolnikovim obiskom ambulante in storitev ne spreminja obstoječega načina dela. Vstopni prag v tako zgodbo je zahteven in visok, vendar nas motivira vizija, da bi zmanjšali število t.i. kriptogenih možganskih kapi, t.j. kapi neznanega izvora.

Nazaj