Digitalizacija finančne pismenosti

15. 10. 2018

Digitalizacija finančne pismenosti

Mlado podjetje FinGym iz Tehnološkega parka Ljubljana, ki se ukvarja s programi »finančnega wellnessa« za profesionalne športnike in digitalnimi finančnimi svetovanji za posameznike, je aplikacijo 360finance.guru nadgradilo z novim produktom  360finance.expert, ki temelji na najvišjih standardih usposobljenosti.

Finančni wellness je interaktiven izobraževalni program, ki je namenjen dvigu urejenosti osebnih financ, zmanjšanju finančnega stresa in izboljšanju »finančnega« obnašanja zaposlenih.

Finančna (ne)pismenost Slovencev

Finančna nepismenost je eden od poglavitnih razlogov večine finančnih težav posameznikov v sodobnem času. Finančna pismenost Slovencev je glede na zadnje raziskave ocenjena z zadostno, kar pomeni, da večina Slovencev ne razmišlja o svoji finančni prihodnosti in ima neurejene osebne finance. Ekipa FinGym strokovnjakov si zato prizadeva, da bi s svojimi aplikacijami in interaktivnimi izobraževalnimi programi dvignila raven urejenosti osebnih financ in pripomogla k zmanjšanju finančnega stresa ter vsakemu posamezniku omogočala, da lahko sprejme modre finančne odločitve.

Aplikacija, ki bi jo moral poznati vsak finančni svetovalec

Za razliko od lanske »uspešnice« 360finance.guru, ki je namenjena za domačo uporabo in je samo v enem letu »prepričala« več kot 5.000 uporabnikov, je letošnji hit, 360finance.ekspert namenjen izključno finančnim svetovalcem in zavarovalnim agentom. Aplikacija preko naprednega algoritma vodi skozi svetovalni proces in tako onemogoča morebitne napake pri svetovanju ter zvišuje kredibilnost in transparentnost pri svetovanju.

Aplikacija 360finance.expert prav tako drastično zmanjša čas svetovanja tako svetovalcu, kakor tudi osebi, ki se ji svetuje, saj se skoraj celoten svetovalni proces izvede digitalno.

Finančno izobraževanje po vsem svetu

360finance.expert že uporabljajo številni svetovalci v Južnoafriški republiki, Srbiji, Črni gori in Sloveniji in, kot trdi strokovnjak za osebne finance in ustanovitelj FinGym-a Miha Urek, si trenutni uporabniki brez aplikacije ne predstavljajo več finančnega svetovanja svojim strankam.

V Južnoafriški republiki program uporabljajo tudi na nacionalni Rugby in Kriket zvezi. Ambasador programa je "Michael Jordan" Rugbya, legenda ragbija na svetovni ravni, Victor Matfield (https://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Matfield). 

Poleti se je ekipa predstavila v Južnoafriški republiki v mestu Pretoria na konferenci največje finančno svetovalne hiše Attohh! pred več kot 200 finančnimi svetovalci, kjer je požela ogromno zanimanje in na njihovem trgu že takoj podpisali prve pogodbe o sodelovanju s finančnimi institucijami.

Močna ponudba finančnih programov za profesionalne športnike

Za Olimpijski komite Slovenije je ekipa FinGym pod okriljem Mednarodnega evropskega komiteja razvila prvi program finančnega izobraževanja za profesionalne športnike v Evropi in doslej izobrazila več kot 1.500 športnikov. Vrednost programa so prepoznali tudi v Olimpijskem komiteju Portugalske, Olimpijskem komiteju Srbije in Olimpijski akademiji Hrvaške, kjer se bodo programi začeli izvajati konec letošnjega leta.

Programa se poslužuje tudi Željko Rebrača, legenda srbske košarke in bivši NBA igralec, ki je od letošnjega poletja dalje tudi ambasador FinGym finančnih izobraževanj. Preberite si intervju z igralcem v enem od nacionalnih Črnogorskih medijev: https://bit.ly/2DX0rsg, v katerem je spregovoril tudi o uporabi finančnega wellnessa.

Primož Kozmus, olimpijski in svetovni prvak, profesionalnim športnikom svetuje: 

»Program je za vse vas velika prednost, saj mi te priložnosti nismo imeli, da bi se lahko finančno izobraževali. Izkoristite vsa znanja ki so vam na voljo, da ne boste delali takšnih napak, kot smo jih mi.«

Pripravila: Mateja Prinčič

Nazaj