Bodoči mladi podjetniki ali posamezniki željni podjetniške rasti v tujini!

09. 12. 2020

Bodoči mladi podjetniki ali posamezniki željni podjetniške rasti v tujini!

Tehnološki park Ljubljana že preko 9 let sodeluje v programu Erasmus za mlade podjetnike. V teh letih je prišlo do mnogo uspešnih izmenjav s tujino, ko so prišli bodoči mladi podjetniki do gostiteljev v Slovenijo, ali pa ko so odšli Slovenci v tujino do mentorjev po nove izkušnje.

Z raziskavo ugotavljamo, da še vedno premalo mladih ve za to finančno in mentorsko opcijo (ali podjetnikov, da bi bili mentorji mladim iz tujine), ki jim jo omogoča Evropska Unija in kako jih lahko podpre pri njihovi življenjski poti.

Zato vam v nadaljevanju podajamo intervju z udeleženko, ki je v letošnjem letu, letu pandemije bolezni COVID-19, uspešno šla na izmenjavo v tujino, v Avstrijo na Dunaj.

Ana Povše je mlada podjetnica, ki je svoje življenje kot zaposlena oseba, prestavila v način, da gre na svoje, da poizkusi podjetniško pot na svoji življenjski strasti. Želi vzpostaviti kulinarične poti za izbrane majhne skupine tujih turistov, ki jih bo vodila po slovenskih kulinaričnih, vinskih in zgodovinskih biserih.

Ana je okušala podjetniško življenje že iz primarne družine saj izhaja iz podjetniške družine Tiskarne Povše. Po očetu je prejela tudi ljubezen do vina in kulinarike, ki je bil že pred njo sommelieje, sedaj je pa tudi sama dokončala izobraževanje za sommelieja na najvišji, 3.stopnji. Sicer je bila v svoji karieri zaposlena v turistični agenciji in tako spoznavala industrijo turizma.

Za program Erasmus za mlade podjetnike je izvedela naključno preko svojega partnerja, ki je bil na Erasmus študentski izmenjavi v tujini in jo tako navdušil nad vsem, kar je znotraj Erasmusa, da je pogledala program, če bi jo zanimal. Takoj je videla, da je program pisan na njeno kožo in kar je potrebovala v svojem začetku podjetniške poti. Kontaktirala je Tehnološki park Ljubljana, kjer je dobila praktično, direktno in hitro pomoč, da se je vpisala v program in začela z iskanjem primernega mentorja. Toda, naj raje v nadaljevanju Anine besede pokažejo prednosti, ki jih program Erasmus za mlade podjetnike prinaša posamezniku pri njegovi poti.

TPLJ: Do kakšnih skupnih rezultatov ste prišli v sodelovanju z vašo mentorico iz Avstrije, iz Dunaja?

Ana: Iz podjetniškega vidika, sva skupaj oblikovali različne pakete za bodoče turistične skupine, ki jih bom vodila po Sloveniji. V teh paketih so zavedeni točni ponudniki, sestavljene zgodbe, poti, cene itd. Trenutno sva že končali Goriška Brda, Gorenjsko in Primorsko. Sledili bosta Štajerska in Dolenjska. Vsaka regija bo vsebovala zaključene pakete, kjer se bo obiskalo vinarje, gostince, pridelovalce hrane, kmete in ob tem spremljali osebne zgodbe vsakega izmed njih. Osebni pristop, identiteta in zgodovina vsakega užitega sadeža, grižljaja in požirka, to je tisto, kar tujce izredno zanima ter prinaša podjetniško priložnost.

TPLJ: Kakšne so pa koristi, ki ste jih osebno pridobili iz izmenjave preko programa Erasmus za mlade podjetnike?

Ana: Pomembno mi je bilo, da dobim nove kontakte, novo mrežo iz katere bom lahko črpala nova poslovna partnerstva na tujih trgih, ki sem jih ocenila, da so primerni, potencialni kot prvi trgi za podjetniško prodajo.

Ob tem sem se nadejala, da bi od mentorice dobila podjetniški pogled na različne točke podjetniškega življenja, delovanja kot podjetnika na lastni, samostojni poti. In točno to sem pridobila. Novi pogledi, predlogi, opozorila in svarila, kaj je dobro narediti in česa se izogniti. Ta osebna znanja, mentoriranje, mi je ključno pripomoglo, da sem fokusirala svoj čas, energijo in finančna sredstva, v tista področja, ki so ključna na začetku zagona lastnega podjetja. To je bil za mene velik preskok iz zaposlene osebe v samostojnega podjetnika, ko moram skrbeti za lastni razvoj. Mentorica mi je bila resnično zelo veliko na voljo, veliko sva se pogovarjali in me je vodila skozi procese podjetniškega zorenja.

TPLJ: Ali bi priporočili program EYE še komu oz. komu točno bi po vašem mnenju koristil?

Ana: Sem ga že priporočila dalje, pred kratkim, ko sem imela kratko ZOOM predavanje študentom turizma na Ekonomski fakulteti Ljubljana, smer turizem, kjer me je predavatelj povabil kot osebo z izkušnjami iz turizma.

Je veliko razlogov, zakaj bi ga priporočila skoraj vsakemu in če bi morala izpostaviti, bi izpostavila, da ima Slovenija priložnosti kot tudi izzive. Zaradi tega je dobro pokukati čez planke, k sosedom, v tujino, v druge dežele, kulture. Tam pridobiš dodatna znanja, razširiš svoj spekter idej, vizije, hkrati pa si finančno podprt, da lahko to narediš resnično s polnim delovnim časom, brez skrbi kako boš sofinanciral tiste mesece v tujini. Ko si tam v tujini, dobiš nove ideje, kako bi lahko bil še boljši, mogoče se poslovna ideja razvije v drugo smer, ker dobiš toliko dodatnih informacij. Res je to nov življenjski premik.

Priporočila bi ga vsem, ki imajo neko svojo poslovno idejo, rabijo pa pomoč, prebojno podporo zunanjega mentorja iz tujine, ki je že prehodil to pot, ki je pred njimi! Da se pogleda čez planke in nato pride nazaj domov speljati obogateno izkušnjo.

Če ima oseba že kakšno svojo poslovno idejo, je deloma že v realizaciji in z vizijo, je program Erasmus za mlade podjetnice resnično super podporni program za pomoč mlademu podjetniku. Tudi meni, ko sem že imela neko osnovno idejo in vizijo, mi je izredno pomagal ter že vidim rezultate na svojem podjetniškem delovanju.

TPLJ: Kakšni so vaši podjetniški začetki in prvo spoznavanje s to dejavnostjo, ki jo sedaj vidite kot podjetniško priložnost?

Ana: V vinu sem odkar pomnim oz. najstniških let, ko me je oče skozi družinske obede navdušil nad okušanjem različnih vin, njegovimi sommeliejskimi opisi vin, dobesedno fasciniral. In vedno je nekje v ozadju ždela želja po lastni podjetniški poti. Nato pa je prišla porodniška in čas razmisleka, kaj želim in česa si ne želim v življenju. In tako so se leta 2018 začeli orisovati prvi začetki podjetniške ideje, ki jo danes razvijam, da jo bom v čim krajšem času ponudila trgu.

TPLJ: Kako pa je izgledala vaša izkušnja z vpisom v program in nato z vsemi postopki, ki potekajo znotraj programa?

Ana: Najprvo moram povedati, da sem večino časa porabila za psihično pripravo, ko sem si rekla, da želim probati ta program. To je bila večina časa tuhtanja, ker nisem poznala programa. Danes bi to odločitev veliko hitreje sprejela in vabim druge, da naj ne tuhtajo, ampak se samo vpišejo.

Moram pohvaliti in priporočiti Tehnološki park Ljubljana ob tem vprašanju postopkov in vpisa. Celotni proces, od vpisa v bazo novih podjetnikov, pa do končno potrjenega programa, mi je vzelo vsega skupaj 2-3 ure mojega časa, ker mi je Tehnološki park stal ob strani z nasveti, vodenjem skozi prijavo in pomočjo pri izvedbi potrditve. Seveda sem imela že preje pripravljen osnutek poslovnega načrta, ki sem ga znotraj programa samo vstavila in nekaj časa je trajalo, da sem poiskala primernega mentorja v Avstriji, ki me je tudi potrdil, da je pripravljen vstopiti v mentorski odnos z menoj.

Če je prišlo do kakršnihkoli vprašanj, tudi zaradi COVID-19 pandemije in stanja v Avstriji, mi je Tehnološki park Ljubljana stal ob strani, če je vse v redu z menoj in podajal različne opcije, da sem na varnem in da bo z menoj vse v redu.

TPLJ: Ste že članica kakšnega združenja, kjer bi se med seboj povezovali alumni mentorji in mladi podjetniki programa Erasmus za mlade podjetnike? In ali bi predali svoje izkušnje dalje novim podjetnikom, da boste vi postali mentor naslednjim podjetnikom?

Ana: Žal trenutno še nisem članica nobenega tovrstnega združenja, bi se pa z veseljem pridružila, kjer bi si medsebojno lahko podprli. Razmišljam pa že sedaj, da ko bom imela postavljeno podjetje in delujoče redne stranke, da se bom vpisala v program kot mentor bodočim mladim podjetnikom in tako podprla bodoče mlade na njihovi podjetniški poti.

TPLJ: Katere države pa ste imeli v mislih, ko ste iskali svojega mentorja?

Ana: Mentorja sem iskala v državah, za katere sem ocenila, da so trgi mojih prvih potencialnih kupcev. Zato sem gledala predvsem sosednje države, ki so tradicionalni obiskovalci Slovenije, ki že potrjeno cenijo slovensko kulinariko. Tako sem gledala Italijo, Avstrijo in Nemčijo. Na koncu sem se odločila za Avstrijo, ker sem v svoji mladosti tam že živela 3 leta in mi je njihova kultura, ljudje in običaji poznani ter všeč. Avstrijski trg je tudi trg, kamor bi rada prodrla in tako preko mentorice dostopam do potencialnih gostov, mrež in novih kontaktov. Hkrati se mi je ta odločitev potrdila kot pravilna, saj je v letošnjem poletju, ko so se zrahljali korona ukrepi v Sloveniji, bil prvi val turistov iz tujine iz Avstrije in Nemčije.

TPLJ: Kakšen odnos ste uspeli zgraditi z vašo mentorico? Ali boste ohranili stik tudi po koncu izmenjave?

Ana: Odnos z mentorico je praktično tako dober, da boljši ne bi bil mogel biti. Njena odprtost, pripravljenost na sodelovanje, podpora pri vseh podjetniških vprašanjih, moralna podpora in njene izkušnje. Nekaj neprecenljivega. Skozi program mi je pomagala oblikovati pakete, ki bodo optimalno zastavljeni za avstrijske kupce. In že sedaj sva dogovorjeni za dolgoročno poslovno sodelovanje, ker ima svojo mrežo poznanstev in potencialnih prodajnih kanalov, v katere bi lahko vključila mojo podjetniško idejo. To je resnično več kot sem pričakovala od programa.

TPLJ: Na katerih področjih ste se največ naučili in delali znotraj sodelovanja z mentorjem?

Ana: Sigurno je bilo to področje Promocije in marketinga, na tem smo izredno veliko delali. Na trgu je veliko turistične ponudbe in jaz moram prodreti na trg s svojo ponudbo. To je velik izziv, kako to narediti in pri temu mi je mentorica ključno pomagala s svojimi izkušnjami. Dodatno, ko bo realizacija ponujenih paketov, mi bo pomagala pri realizaciji preboja na trg.

Dodatno izredno pomembno področje, ki sem ga dobila od nje, je bilo kako peljati podjetje, če si sam v njej, kako peljati partnerstva, zakaj ne v partnerstva, poleg zakaj da. Kako razvijati podjetniško idejo od začetka, kako voditi skozi razvoj, odgovarjati na ponudbe, ko se ti kdo želi pridružiti ipd. In finance, praktične poslovne finance, kako v branži sestavljati realne marže po posameznih produktih, storitvah. Kje se skrivajo najbolj nevarni stroški in kje so skriti pravi dobički, ki se jih v branži išče. Mentorica je namreč sama tudi v branži turizma in kulinarike ter pozna branžo v globino.

TPLJ: Naj ta članek in povzetek intervjuja povzamemo z zaključno mislijo.

Izkoristi program, ki ti ponuja, da poizkusiš tujino, spoznaš nove podjetnike, pridobiš znanja in pomoč, da te bo življenjska pot izpopolnjevala.

V Tehnološkem parku Ljubljana smo vam že več kot 9 let na voljo, da vam pomagamo, podpremo pri izmenjavi. Naj vas ne bo strah, samo pridobite lahko. Pokličite in izkoristite Evropski program, ki vam financira izmenjave in obogatitev vaše podjetniške poti.

 

Srečno!

Nazaj