BicyLift je zmagovalna inovativna rešitev tekmovanja Ljubljana Smart Pedal Pitch 2022!

16. 06. 2022

BicyLift je zmagovalna inovativna rešitev tekmovanja Ljubljana Smart Pedal Pitch 2022!

Tekmovanje v inovativnih idejah za izboljšanje ljubljanskega kolesarskega ekosistema Ljubljana Smart Pedal Pitch 2022 je dobilo zmagovalca. Rešitev BicyLift, ki je včeraj prepričala komisijo za uvrstitev med najboljše tri, je danes prepričala tudi udeležence Velo-city konference, ki so glasovali preko aplikacije. Zmagovalec si je prislužil nagrado v vrednosti 17.000 EUR bruto ter bo svojo idejo lahko implementiral v realnem okolju ljubljanskih ulic. Zmagovalne čeke je vsem trem finalistom predal podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek.

Prvo mesto je pripadlo rešitvi BicyLift iz Francije.

Je kompaktna in okretna kolesarska prikolica za neprekinjeno delovanje v zgoščenih mestnih območjih oz. območjih zaprtih za promet. Zahvaljujoč integriranemu zavornemu sistemu BicyLift lahko varno prevaža do 200 kg. 

Drugo mesto je zasedla rešitev ZICLA iz Španije.

Sistem omogoča montažo ploščadi, ki izboljšujejo mestno dostopnost na splošno, zlasti pa dostopnost na avtobusnih postajališčih. Izdelane so tudi iz post-potrošniških in postindustrijskih plastičnih odpadkov. Plastični moduli zagotavljajo dodaten pločnik na avtobusnih postajališčih in preprečujejo, da bi potniki na avtobusni liniji zapeljali neposredno na kolesarsko stezo.

Na tretje mesto se je uvrstila rešitev PeachyKeen iz Velike Britanije.

Gre za LED svetilni pedal, zasnovan in izdelan v Združenem kraljestvu z uporabo komponent, ki jih je mogoče popolnoma reciklirati. Pedala zagotavljajo 360-stopinjsko vidljivost, ki jo je mogoče videti na razdalji do 1 km, kar je še posebej uporabno na semaforjih in križiščih, saj lahko ob ustavitvi utripajo do 7 minut. 

Izmed 32 prijav so v ožji izbor prišle tri najboljše za Ljubljano

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Tony Grimaldi, predsednik Cycling Industries Europe; Henk Swarttouw, predsednik Evropske kolesarske zveze; Matic Sopotnik, programski direktor Velo-city 2022 in Uršula Longar, vodja odseka za promet Mestne občine Ljubljana so imeli težko nalogo izmed najboljših desetih pol-finalistov izbrati najboljše tri.

Kot so skupaj strnili misli o izbranih finalistih so navdušeni nad BicyLift, ki je odlična rešitev za mesto, kot je Ljubljana, saj ima zaprto območje za promet in res prinaša najboljšo rešitev za dostavo do končnega cilja/kupca. PeachyKeen jih je prepričal saj ponuja preprosto, praktično, a hkrati očarljivo rešitev za varnost kolesarjev, še posebej mlajših, s pomočjo osvetljenih pedal, ki bodo prihranili pri baterijah in jih je mogoče v celoti reciklirati. Zicla je odlična rešitev ne samo za trajne, ampak tudi za občasne rešitve na cesti. Ponuja fleksibilen, modularni sistem, kjer se na cesti prepletajo različni načini prometa.

Tekmovanje Smart Pedal Pitch 2022 je potekalo v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana skupaj z Mestno občino Ljubljana in v sodelovanju z European Cyclists' Federation (ECF), Cycling Industries Europe (CIE) in drugimi lokalnimi partnerji.

Nazaj