BEVO in Waste into treasure finalista ClimateLaunchpad

24. 06. 2019

BEVO in Waste into treasure finalista ClimateLaunchpad

V sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, Kemijskim inštitutom in Centrom odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) Tehnološki park Ljubljana organizira Climate Launchpad, največje tekmovanje zelenih poslovnih idej. Prejšnji teden so na državnem finalu v Tehnološkem parku Ljubljana izbrali slovenska predstavnika, ki se bosta novembra udeležila svetovnega finala tekmovanja v Amsterdamu. 

Na slovenskem tekmovanju je letos sodelovalo 5 ekip, njihove ideje pa so obsegale teme od trajnostne pridelave hrane do bolj učinkovitega in okolju prijaznega hladilnega sistema. Ekipe so bile po treh usposabljanjih z mentorji, predavatelji in izkušenimi podjetniki odlično pripravljene na predstavitev svojih poslovnih načrtov strokovni žiriji na državnem finalu.  

Vse prijavljene ideje so bile obravnavane z vidika vpliva na podnebne spremembe, potenciala rasti ter z vidika strokovnega znanja in zanosa prijaviteljev. Po končanem ocenjevanju in posvetovanju žirije sta bila razglašena dva finalista, ki sta se uvrstila na svetovni finale. Zmagovalec slovenskega finala 2019 je BEVO – trajnostna pridelava hrane, predvsem analogov  živalskih izdelkov. Druga najboljša ideja pa je Waste into treasure – usnje iz odpadnih delov jabolk. Vse sodelujoče ekipe so prejele praktične nagrade, ki so jih prispevali CO NOT, Tehnološki park Ljubljana, Kemijski inštitut ter sponzorja Petrol in ELES.

Svetovni finale bo potekal novembra na Nizozemskem. Najboljših 10 ekip bo sprejetih v Climate-KIC Accelerator, poslovno šolo, osredotočeno na razvoj in trženje start-up podjetij na področju čistih tehnologij. Zmagovalec velikega finala prejme 10.000 €, druga nagrada je 5.000 € in tretja 2.500 €.

Tekmovanje Climate Launchpad poteka že v skoraj 50 državah po svetu in odkriva več kot 1000 novih idej na področju čistih tehnologij za prilagajanje in blaženje podnebnih sprememb in pomaga ambicioznim podjetnikom spremeniti idejo v globalen posel.

 

 

 

 

 

 

Nazaj