10 podjetniških ekip bo mesec dni razvijalo projekte z vrhunskimi blockchain strokovnjaki

09. 05. 2018

10 podjetniških ekip bo mesec dni razvijalo projekte z vrhunskimi blockchain strokovnjaki

Mentorski program ICOrelator desetim izbranim ekipam omogoča, da dobijo vse potrebne informacije za zagon ICO kampanje.

Z uvodnimi predstavitvami izbranih ekip se je v torek, 8. maja, v prostorih Tehnološkega parka Ljubljana uradno začel mentorski program ICOrelator. Tehnološki park Ljubljana d.o.o. s partnerji IRP (Tovarno podjemov) in Zavodom mladi podjetnik organizira pospeševalnik za ekipe, ki želijo uresničiti svoje projekte na temeljih blockchain tehnologije in se poslužiti zbiranja zagonskih sredstev s pomočjo t.i. initial coin offeringa (ICO).

Mojca Cvirn iz Tehnološkega parka Ljubljana je cilj programa opisala z naslednjimi besedami. “Z mentorskim programom želimo ustvariti skupnost, kjer bomo spodbudili izmenjavo mnenj in izkušenj med ekipami in mentorji. Z njihovo pomočjo bodo lahko preverile, ali so njihove ideje primerne oziroma kako jih nadgraditi.”

S pomočjo alternativnega načina zbiranja sredstev, ki ga omogoča tehnologija blockchain, lahko start-up podjetja zbirajo sredstva v kripto valutah. Pri tem morajo biti pozorna na vse pasti takšnega načina financiranja, zato jim bodo nasveti izkušenih mentorjev več kot dobrodošli. Mentorski program ICOrelator, ki se financira prek programa Interreg Danube, bo ekipe povezal s širokim naborom mentorjev, ki prihajajo iz industrije in se lahko pohvalijo s sodelovanjem v številnih ICO projektih. Skupaj tvorijo pravo knjižnico znanja, ki združuje področja prava, davkov, marketinga, ekonomije kripto žetonov, razvoja na blockchainu, pametnih pogodb in ICO kampanj.

V brezplačen program je bilo med 25 prijavljenimi projekti po skrbni selekciji izbranih deset projektov, ki so svojo zagnanost že izkazali, in sicer s sestavo ekipe, razvojem prototipa, natančno preverbo poslovne ideje in poznavanjem področja tehnologije blockchain, kripto žetonov in kripto valut.

S predavanjem o kripto varnosti je ekipe seznanil Peter Trček iz podjetja Bitnik in LoCoins ter od nedavnega tudi na novo izvoljeni predsednik Blockchain Think Tanka. Tokrat se je Peter dotaknil predvsem varnostnih problemov v povezavi z ICO kampanjami in predstavil konkretne primere iz industrije. “Vaša naloga je, da bodočim investitorjem zagotovite varnost. Ne smete dopustiti, da bi prišlo do vdora v vašo spletno stran, ker ste želeli prihraniti in se odločili za cenejše ponudnike. Ne uporabljajte komunikacijskih kanalov, ki so preverjeno odlično okolje za leglo goljufov. Vaša osnovna miselnost mora biti takšna, da so investitorji neprimerno podučeni o varnosti in jih morate o dobrih praksah primerno seznaniti,” je bila ena izmed njegovih temeljnih misli.

Predstavitve ekip

Sledile so predstavitve izbranih ekip, ob katerih se je razvila zanimiva debata, kar je dober obet za uspešno nadaljevanje programa. Ekipe so se predstavile s projekti s področja mobilnih aplikacij, financiranja, prometa, spletnih tečajev, dobrega počutja, igralništva, medicine, video iger in finančnih podatkov. Mentorica in strokovnjakinja za marketing, Vanja Čas iz Pippa Consulting, je po predstavitvah povedala: "Na uvodnem dogodku smo bili deležni predstavitve številnih odličnih idej. Veselim se individualnih pogovorov s sodelujočimi. V tem dobrem mesecu dni bodo projekti dobili dobre temelje za uvod v pravo ICO kampanjo." Njene vtise je nadaljeval mentor in predsednik Bitcoin društva Slovenija Jure Pirc: “Na enem mestu so prisotne dobre ideje posameznikov, ki vstopajo v svet ICO projektov ter znanje mentorjev, ki že imamo izkušnje s tem. S tem programom bodo spoznali, da blockchain integracija vendarle ni za vsakogar. Opazil sem, da je prisotnega nekaj neznanja glede “token economics”, saj imajo težavo s podrobno predstavitvijo tega, kako bodo njihovi investitorji nagrajeni. Tukaj smo zato, da jim podrobno pojasnimo vse skupaj.”

Kaj od programa pričakujejo ekipe?

"Verjamemo, da imamo zelo dober projekt z velikim potencialom. Po drugi strani nimamo dovolj informacij v povezavi z blockchain tehnologijo, da bi se podali v izvedbo. Na podlagi tega smo se odločili za prijavo v mentorski program. V naslednjih tednih nas ob pomoči mentorjev čaka veliko dela, česar se veselimo," sta po zaključku njune predstavitve povedala Domen in Matjaž Požlep iz projekta ArtRebel 9.

Blockchain tehnologija je idealna za igričarsko industrijo in to sta potrdila tudi Mitja Krašovec in Žiga Dvanajščak iz projekta BetOnYourself: "Za sodelovanje sva se odločila, ker sva želela izvedeti, kaj se dogaja v slovenski ICO sferi. Mogoče bova na ta način našla tudi kakšnega novega sodelavca ali partnerja. Prepričana sva, da nama bodo mentorji pomagali odpreti kakšna vrata, ki so bila do sedaj zaprta."

Jure Verhovnik IRP, » Projekti, kot je Accelrator omogočajo startupom pridobiti nova, aktualna znanja, podjetniškemu ekosistemu pa razvoj novih programov za podjetniško podporo, ohranjanje stika z najbolj razvitimi državami na tem področju, ter izgradnjo lastnih kompetenc«.

“Zaupanje je temelj, ki ga mora v skupnosti graditi vsaka ICO kampanja.”

Mentorski program ICOrelator bo trajal do 18. junija. Do takrat si organizatorji želijo, da bi ekipe prišle do točke, ko se bodo lahko suvereno pogovarjale tudi z investitorji.

“Program želimo oblikovati po meri ekip, saj so v različnih fazah, s tem pa so potrebe po znanju in nasvetih drugačne. Želimo si, da bi bile vse ekipe po zaključku programa pripravljene na suveren pogovor z investitorji. Če bo temu tako, nam bo v največje zadovoljstvo pripraviti srečanja, ki bodo vodila v naslednje faze razvoja,” pove Egon Ravbar, vodja programa ICOrelator in soustanovitelj Zavoda mladi podjetnik. Na vprašanje, čemu bi se bodoči kripto start-upi usmerjali v pridobivanje klasičnih investicij, odgovarja: “V začetnem obdobju ICO kampanj se je večina projektov zanašala na investicije kripto navdušencev. To se deloma spreminja, saj so potencial za zaslužek opazili tudi klasični investitorji. Njihova prednost je v tem, da nimajo zgolj finančnih sredstev, ampak tudi t.i. pameten denar, ob enem pa s svojo pojavnostjo vzbujajo zaupanje za ostale investitorje. Prav zaupanje je tisti temelj, ki ga mora v skupnosti graditi vsaka ICO kampanja. K temu nedvomno pripomore participacija na programih, kot je ICOrelator.”

Pilotni program pospeševalnika se izvaja v okviru projekta ACCELERATOR, ki je sofinanciran v okviru transnacionalnega programa Interreg Podonavje 2014 – 2020.

Dodatne informacije

Za morebitne dodatne informacije vam je na voljo Egon Ravbar na:

Nazaj