Digitalne inovacije za zeleno transformacijo - COP27

Digitalne inovacije za zeleno transformacijo - COP27

Datum dogodka: 17. 11. 2022 ob 09:00

V okviru letošnje konference Združenih narodov za podnebne spremembe - COP27, ki trenutno poteka v Egiptu, se bo 17. 11. 2022 odvil tudi Slovenski dan z namenom predstavitve naše države. Obeležili ga bomo s konferenco »Digitalne inovacije za zeleno transformacijo«, na kateri se bodo v virtualnem okolju metaversa predstavila podjetja z inovativnimi tehnološkimi rešitvami za digitalni in zeleni prehod in prispevek k zmanjšanju vpliva na podnebne spremembe. Celotno dogajanje bo možno spremljati tudi v virtualni platformi MetaCOP27, ki smo jo skupaj s partnerji razvili v Tehnološkem parku Ljubljana.

Ker se tehnološki razvoj odvija z izjemno dinamiko in napredne digitalne tehnologije postajajo stalnica gospodarskih in družbenih aktivnosti, je vse bolj relevanten tudi za zmanjševanje negativnih vplivov na okolje in prilagajanju podnebnim spremembam. Inovativne digitalne tehnologije, kot so WEB 3.0, virtualna in obogatena resničnost, metaverse pa so tiste tehnologije, ki nam z medsebojno interakcijo lahko omogočijo še bolj učinkovito in uspešno prilagajanje tem spremembam, hkrati pa omogočajo podjetjem povečati dodano vrednost iz novih, naprednih oblik dostopa do trga skozi digitalno prezentacijo njihovih produktov ali storitev.

Dogodek "Digitalne inovacije za zeleno transformacijo" bomo tako posvetili predvsem predstavitvam prebojnih tehnologij in produktov, ki nam z medsebojno interakcijo omogočajo še bolj učinkovito in uspešno prilagajanje zunanjim spremembam, hkrati pa pomagajo podjetjem povečati dodano vrednost iz novih, naprednih oblik dostopa do trga skozi digitalno prezentacijo. Sledila bo okrogla miza, kjer bomo izmenjali mnenja in izkušnje tako medsebojno kot s strokovnjaki na področju inovativnih digitalnih tehnologij. 

Tudi tokrat bomo svetu pokazali svojo pionirsko vlogo v naprednih digitalnih tehnologijah, saj se bo digitalni del hibridno organiziranega dogodka v sklopu COP27 PREMIERNO izvajal v METAVERSU! Zgodovinsko! In prebojno! V okviru Podnebnega vrha predstavljamo inovacijo, ki zelo učinkovito zmanjšuje ogljični odtis.

Virtualni paviljon MetaCOP27, inovativna tehnološka rešitev v obliki digitalne prezentacije, ki je plod medsebojnega sodelovanja Tehnološkega parka Ljubljana in partnerjev, bo skozi inovativno rešitev v metaverse okolju omogočila učinkovite predstavitve podjetij in organizacij, medsebojno interakcijo predstavnikov podjetij s poslovnimi partnerji v realnem času, ustvarjanje podjetniških skupnosti z distribuiranim načinom delovanja, in na tak način obogatila njihovo vrednost znotraj verig vrednosti na globalni ravni.

MetaCOP27 je odprt za virtualne obiskovalce že vse od začetka COP27, v četrtek 17.11.2022 pa bo posvečen predvsem slovenskim inovacijam in utrjevanju partnerstva s prijatelji iz Avstrije ter drugih držav, bo ta dogodek sicer tudi prvi korak k nadaljevanju in širjenju medsebojnih povezav ("DIGI PARTNERSHIP FOR PLANET") do naslednje Podnebne konference, kjer bomo na slovenskem paviljonu, v zeleni oazi sredi puščave, na znani lokaciji trajnostnega sektorja EXPO CITY DUBAJ, gostili izjemne dogodke v času COP28.

V METACOP27 vas bodo v četrtek 17.11. prijazne hostese čakale že od 9h zjutraj naprej, vstopili boste pa preko linka: https://distriverse.io/

PROGRAM ZA SLOVENSKI DAN

TISKOVNA KONFERENCA
13.30 – 14.30 Tiskovna konferenca

Lokacija tiskovne konference: Press conference room Luxor, št. 22 (modro označeno območje)

Prisotni:

- Miroslav Polzer, GloCha
- Sašo Podlesnik, veleposlanik RS v Egiptu
- predstavnik Avstrijske gospodarske zbornice
- predstavnik ZAE (tbc)

KONFERENCA: DIGITALNE INOVACIJE ZA ZELENO TRANSFORMACIJO

Lokacija konference: COP27 Blue zone, Area C, pavilion 1, P55

On-line dostop: https://youtu.be/ZQAER8hFkIE

14.30 – 14.45 Pozdravni nagovori

 • Miroslav Polzer, GloCha
 • Tadej Slapnik, vodja projekta MetaCOP27
 • Saša Leban, sekretarka za gospodarstvo in turizem v KPV
 • Matevž Frangež, državni sekretrar, MGRT
 • Sašo Podlesnik, Veleposlanik RS v Egiptu
 • Uroš Brežan, minister za okolje in prostor RS (TBC)

14.45 – 15.30 Predstavitev inovativnih slovenskih podjetij in organizacij

Predstavitve podjetij: Arctur, AV Living Lab, Elaphe, Hashnet, Iskra, Iskraemeco, Magneti, Medex, Suncontract

15.30 -  16.15 Okrogla miza: Potenciali digitalnih inovacij za zeleno trasformacijo

 • Nena Dokuzov, MGRT
 • Daniel Avdagič, AV Living Lab
 • Maja Jerala, Elaphe Propulsion Technologies
 • Milana Karajić, Magneti
 • Boris Šajnovič, Iskra
 • Andrej Simončič, SunContract

Moderator Tadej Slapnik

16.15 – 16.45 Slovenski paviljon/hub v Dubaju in aktivnosti COP28

 • Predstavitev aktivnosti na Dubai EXPO City Slovenija – Saša Leban, Jurček Žmavc
 • Predstavitev načrtovanih aktivnosti SPIRIT Slovenija (Rok Capl/Andreja)
 • Predstavitev načrtov MGRT za digital hub – Nena Dokuzov
 • Predstavitev potencilanega sodelovanja Slovenije in Avstrije - Miroslav Polzer

Od 9.00 – 19.00 Ogled slovenskega paviljona in razstavnih prostorov podjetij in organizacij v MetaCOP 27 (https://distriverse.io/) ter bilateralna poslovna srečanja v MetaCOP27

Vabljeni k ogledu!  

 

Slovenski dan na COP27 poteka v soorganizaciji Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija, Kabineta predsednika Vlade Republike Slovenije ob sodelovanju drugih predstavnikov države in podjetij.


Nazaj