UX/UI: Zdravje z vidika uporabnika

24. 04. 2024

UX/UI: Zdravje z vidika uporabnika

Uspešno smo zaključili dogodek: UX/UI: „Zdravje z vidika uporabnika“. Zahvaljujemo se gostom, Andreju Miheliču in Luki Orešniku iz podjetja Gentler Stories LLC ter Leonu van Bakelu iz podjetja Diaverum, ki so z nami delili dragocen vpogled v svet oblikovanja izdelkov, ki pozitivno vplivajo na zdravje in dobro počutje uporabnikov.

Glavne iztočnice dogodka:

Gentler Streak, ki ga je razvilo podjetje Gentler Stories, je personaliziran sledilnik telesne pripravljenosti in vadbe za iOS in watchOS, ki je prejel naziv Apple Watch App of the Year 2022. Ekipa je poudarila, kako pomembno je ustvariti dober izdelek brez začetne naložbe in kako je njihova osebna izkušnja z izgorelostjo pripeljala do razvoja aplikacije, ki spodbuja uravnotežen in trajnostni življenjski slog.

Leon van Bakel je predstavil izzive oblikovanja aplikacij za dializne centre družbe Diaverum, ki skrbijo za več kot 40.000 bolnikov po vsem svetu. Za razvoj učinkovitih in varnih digitalnih rešitev v zdravstvu sta ključna izmenjava znanja in razumevanje posebnih potreb bolnikov in zdravstvenega osebja.

Kot ključ do uspeha je bil poudarjen pomen vključevanja oblikovanja UI/UX že v zgodnji fazi razvoja izdelka. Tako Gentler Stories kot Leon van Bakel sta poudarila, da je razumevanje uporabnika in njegovih potreb temelj za oblikovanje izdelkov, ki ne le izpolnjujejo pričakovanja, temveč tudi izboljšujejo kakovost življenja.

Medtem ko je Gentler Stories poudaril pomen neposrednih povratnih informacij uporabnikov ter prilagodljivosti posebnim potrebam in izzivom uporabnikov, ki izhajajo iz lastnih izkušenj in oblikovanja aplikacij, je Leon van Bakel delil vpogled v zapletenost oblikovanja v reguliranem zdravstvenem okolju, kjer so varnost, natančnost ter skladnost s predpisi in protokoli, ki prevladujejo v zdravstveni industriji, ključnega pomena. Pomembno se je osredotočiti na izobraževanje uporabnikov in zagotoviti, da novi sistemi in aplikacije ne ovirajo, temveč izboljšujejo postopke zdravljenja.

Obe zgodbi pričata o raznolikosti izzivov pri oblikovanju UX/UI, kjer je treba najti ravnovesje med estetiko, funkcionalnostjo, uporabnostjo in regulativnimi zahtevami. Ključ do uspeha je poglobljeno razumevanje ciljnega občinstva in njegovih potreb ter prilagajanje strategij oblikovanja temu znanju.

Lekcije za podjetja:

  1. Pomembno je vključevanje UI/UX od samega začetka.
  2. Za razvoj uspešnega izdelka je ključno razumevanje in testiranje z beta uporabniki.
  3. Empatija do uporabnika in razumevanje njegovih potreb sta temelj dobrega oblikovanja.
  4. Oblikovanje aplikacije je veliko lažje, če izhaja iz lastnih potreb in izzivov.

Vsem udeležencem se zahvaljujemo za prisotnost in interaktivno sodelovanje. Dogodek je bil poln navdihujočih zgodb, praktičnih nasvetov in dokazov, da lahko pravilno zasnovane tehnološke rešitve resnično izboljšajo naše zdravje in počutje.

Nazaj