Naš član dr. Enej Kuščer je Mladi manager 2017

29. 01. 2018

Naš član dr. Enej Kuščer je Mladi manager 2017

Čestitke našemu članu dr. Eneju Kuščerju iz podjetja Acies Bio, ki je vodilno v razvoju učinkovin za zdravljenje redkih in neozdravljivih bolezni, novih antibiotikov, ki delujejo na rezitentne bakterije, in proces za proizvodnjo vitaminov in drugih molekul. 

Acies Bio, ki ga je leta 2007 skupaj s skupino znanstvenikov ustanovil Enej Kuščer, je eno izmed vodilnih svetovnih podjetij na področju mikrobne biotehnologije. Razvijajo učinkovine za zdravljenje redkih in neozdravljivih bolezni, nove antibiotike, ki delujejo na rezitentne bakterije, ter nove procese za proizvodnjo vitaminov in drugih molekul na trajnostni način za farmacevtsko, prehransko in kemično industrijo. Iz pretežno razvojno raziskovalne dejavnosti za stranke se je podjetje pred leti usmerilo vse bolj v lastne projekte in tehnologijo, kar se je izkazalo za dobro usmeritev. V letošnjem letu so ustanovili dva nova spin-off podjetja, ki temeljita na tehnologijah razvitih v Acies Bio.

Ljubljansko podjetje s svojimi razvojnimi storitvami prodira predvsem na tuje trge, doma ustvarijo le 5% vsega prometa. Skoraj polovico oziroma več kot milijon evrov ustvarijo na trgu EU, 25% oziroma pol milijona evrov na Kitajskem, v letošnjem letu pa so ustvarili tudi 300.000 evrov prometa v ZDA. Večji del prihodka, ki je v letu 2016 zrasel za polovico na kar 2,7 milijona evrov, pa Acies Bio vloži v opremo laboratorijev in razvoj lastnih tehnologij in produktov.

Za svoje inovacije in projekte je biotehnološko podjetje prejelo številne nagrade, med njimi izstopajo nagrada Slovenski Start-Up (2008, konferenca Podim), naziv »SME Champion« EU (2016, EK), najvišje ocenjeni SME Instrument projekt na področju trajnostne biotehnologije, priznanje za zdravilo Sirota (2016, Evropska agencija za zdravila) in Jesenkova nagrada za najboljše podjetje na področju biotehnologije (2017, Biotehniške fakultete), že vrsto let pa dosegajo AAA boniteto po oceni podjetja Bisnode.

Enej Kuščer, ki trenutno podjetje vodi s strateškega vidika kot prokurist, je pridobil doktorat znanost na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in dokončal doktorsko raziskavo na Univerzi Cambridge. Kuščer ima 10-letne izkušnje vodenja uspešnih projektov z visoko stopnjo inovativnostjo, pri čemer zasleduje vizijo ustvarjati stvari s pozitivnim učinkom na ljudi in okolje. V podjetju daje poudarek kreativnemu in timskemu delu, dobremu vzdušju in vključevanju raziskovalcev v vse nivoje projektov. Trenutno zaposlujejo čez 50 domačih in tujih raziskovalcev, ki jim z omenjeno kulturo omogoča pridobivanje novih znanj in izkušenj ter razvijanje idej.

Priznanje je bilo podeljeno na Januarskem srečanju Združenja Manager, 25. januarja 2018.

Podelitev priznanja Mladi manager je ena izmed najvidnejših aktivnosti sekcije mladih managerjev.

Izvajalec strokovne analize kandidatur je Bisnode Slovenija.

Nazaj